ANKETA Traja o jednom. Zakázali by Martina Moravcová, Andrea Coddington a Juraj Hipš telesné tresty zákonom?

gb, pt, 30. novembra 2019 o 05:19

V názoroch na očkovanie aj dojčenie na verejnosti sa v zásade zhodli, čo si myslia o telesných trestoch pre deti? Mali by sa zakázať zákonom? Prečítajte si názor troch známych osobností v rubrike Traja o jednom.

Martina Moravcová, Andrea Coddington a Juraj Hipš ako hostia našej novej ankety.

Foto: archív M. Moravcovej, J. Hipša, Lýdia Juštová, koláž PRAVDA, Juraj Stoklas

Aj drepy na tréningu sú telesný trest


Martina Moravcová

Foto: archív Martiny Moravcovej

Martina Moravcová, olympijská medailistka a rekordérka v plávaní, matka dvoch detí
Čo sa považuje za telesné tresty? To je veľmi široký pojem. Myslím, že nie. Ak dám na tréningu niekomu robiť extra päť drepov, aj to je telesný trest. Naše súdy nestíhajú riešiť ďaleko podstatnejšie záležitosti.

Som za najvyššie možné postihy


Andrea Coddington

Foto: Lýdia Juštová

Andrea Coddington, spisovateľka, matka dvoch detí
Áno! Za akúkoľvek formu násilia páchaného na bezbranných deťoch by som dávala najvyššie možné postihy.

Ak by sa tresty zakázali, Slovensko by sa civilizačne posunulo


Juraj Hipš.

Foto: archív Juraja Hipša

Juraj Hipš, zakladateľ neziskovej organizácie Živica, politik a otec troch detí
Na základnej škole sme mali učiteľa zemepisu, ktorý po nás hádzal kľúčmi. Bol to taký ťažký zväzok. Viac ako učivo si pamätám strach, aby ma tie kľúče netrafili. Spomínam si aj na spolužiaka, ako sme sa prezliekali v šatni na telesnú. Na chrbte mal také zvláštne pruhy. Povedal mi, že ho zbil otec, keď prišiel z rodičovského. Za zlé známky. Pokiaľ si pamätám, po výprasku sa mu známky nezlepšili. Na polroku prepadol.

Doma ma nikdy nebili. Netušil som ale, že to nie je norma. Dodnes som vďačný rodičom, že nikdy na mňa ruku , remeň alebo varechu nevztiahli. Telesné tresty neznamenajú len šrámy na tele. Ostávajú hlavne v duši a tie sa hoja veľmi ťažko.

Bol by som rád, keby sa Slovensko zaradilo medzi vyspelé krajiny, kde sú telesné tresty zakázané. Ale o tejto závažnej téme sa najskôr musí rozprúdiť široká celospoločenská diskusia, aby zákon priniesol želaný účinok.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 5. decembra 2019 o 08:18

    Myslím, že právnu ochranu detí máme dobrú, druhá vec je jej dodržiavanie.
    Akýkoľvek zákon, ktorý by priamo zakazoval telesné tresty by viedol k nežiadúcim javom odoberania detí, ako ich môžme vidieť napr. v Nórsku, či Anglicku.
    Keď ste v Anglicku v autobuse ani nemôžte napomenúť mládežníkov, keď robia neporiadok, lebo však požívajú ochranu. Treba veľmi dobre rozlišovať bitku od fyzického usmernenia, keď napr. mama capne po ruke dieťa, ktoré chce niečo zobrať špinavou rukou a zjesť alebo vopchať klinček do zásuvky.
    Presadzujem vzťahovú výchovu, kde naozaj netreba veci riešiť bitkou - na hádzajúce sa dvojročné dieťa lepšie zaberie ponúknuť dojčenie ako mu hodiť po zadku, čomu nerozumie. Na druhej strane je zrejmé, že dieťaťu ublíži menej capnutie po zadku ako by jeho správanie neusmernil nikto a nijako a nebodaj by za to hrozila sankcie vo forme odobratia dieťaťa. Aj nedokonalý rodič je lepší ako žiaden.
    Pre mňa je napr. fyzický trest skôr vyplakávanie pri uspávaní, monitor dychu namiesto náruče alebo jasle od narodenia, ako ich praktikujú napr. vo Francúzsku. Najväčším fyzickým trestom je totiž neprítomnosť mamy a otca, keď to dieťa potrebuje. Určite teda lepšie capnutie po zadku od unavenej mamy, ktorá je s dieťaťom na materskej a je len človek, ktorej utečú nervy, ako žiadny dotyk od neprítomnej mamy...
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa