ANKETA Traja o jednom. Interrupcie nechajte na ženách, odkazujú politikom osobnosti

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 7. decembra 2019 o 05:30

Je potrebné sprísniť podmienky umelého prerušenia tehotenstva? Na nedávne snahy politikov uzákoniť povinné počúvanie tlkotu srdiečka plodu alebo informovanie otca o plánovanom zákroku reagujú v ankete Martina Moravcová, Andrea Coddington a Juraj Hipš.

Martina Moravcová, Andrea Coddington a Juraj Hipš ako hostia našej novej ankety.

Foto: archív M. Moravcovej, J. Hipša, Lýdia Juštová, koláž PRAVDA, Juraj Stoklas

Právo ženy rozhodnúť o prerušení tehotenstva sa stalo predmetom predvolebného boja. V parlamente sa SNS pokúšala sťažiť ženám interrupcie napríklad tým, aby lekár matke ukázal obrázok plodu či púšťal tlkot jeho srdiečka. Neskôr návrh upravili tak, že o interrupcii mal byť povinne informovaný otec dieťaťa, a predĺžiť sa mala i lehota, po uplynutí ktorej je možno od odoslania hlásenia o informovaní žene vykonať zákrok.

Parlament vo štvrtok všetky návrhy zmietol zo stola, polemika okolo interrupcií tak na chvíľu, aspoň v Národnej rade, utíchla. Dokedy? V parlamente už do volieb zmena nehrozí, v kampani sa však táto karta bude s veľkou pravdepodobnosťou vyťahovať.

Čo si o sprísnení podmienok myslia oslovené osobnosti?

Načo zmenu?


Martina Moravcová.

Foto: archív Martiny Moravcovej

Martina Moravcová, olympijská medailistka a rekordérka v plávaní, matka dvoch detí
Nevidím dôvod neponechať súčasný stav.

Malo by to byť na žene, sprísnenia sú spiatočnícke


Andrea Coddington.

Foto: Lýdia Juštová

Andrea Coddington, spisovateľka, matka dvoch detí
Rozhodnutie o interupcii by podľa mňa malo byť výsostne na žene, ktorej sa to týka. Akékoľvek sprísnenia sú hlúpe, nezmyselné a spiatočnícke.

Riešte podporu rodín, nie interrupcie


Juraj Hipš.

Foto: archív Juraja Hipša

Juraj Hipš, zakladateľ neziskovej organizácie Živica, politik a otec troch detí
Som proti sprísneniu podmienok interrupcií a súčasnú legislatívnu úpravu považujem za dostatočnú. Som rád, že na Slovensku už dlhodobo každoročne klesá počet interrupcií, lebo dôležitá je práve prevencia neželaných tehotenstiev. Súčasní politici by namiesto otvárania kultúrnych vojen mali hľadať spôsoby, ako naozaj podporiť slovenské rodiny. Riešiť škôlky, bývanie mladých či podporu rodičov s malými deťmi.”





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa