ANKETA Traja o jednom. Čo si Martina Moravcová, Andrea Coddington a Juraj Hipš myslia o dojčení na verejnosti

gb, pt, 23. novembra 2019 o 05:30

Tri výrazné slovenské osobnosti v dnešnej ankete na našom webe hovoria o dojčení na verejnosti. Čo vám napadne, keď vidíte ženu dojčiť na verejnosti? Odpovedajú úspešná plavkyňa Martina Moravcová, spisovateľka Andrea Coddington a významná tvár slovenského aktivizmu Juraj Hipš.

Martina Moravcová, Andrea Coddington a Juraj Hipš ako hostia našej novej ankety.

Foto: archív M. Moravcovej, J. Hipša, Lýdia Juštová, koláž PRAVDA, Juraj Stoklas

Normálne sa starám o dieťa, alebo obťažujem ostatných, ak dojčím na verejnosti? Debatu okolo primeranosti dojčenia medzi ľuďmi rozpútali viaceré kauzy, kedy sa matky stretli s odmietavou reakciou okolia, urážlivými poznámkami, alebo keď ich dokonca posielali preč z reštaurácie či banky. Na Slovensku sa pred mesiacom spustila petícia za ochranu dojčiacich žien na verejnosti, jej iniciátori zdôrazňujú, že nejde o nič iné, len o normálnu starostlivosť o dieťa, a že dojčiace matky tiež potrebujú normálne žiť, nie byť zatvorené doma. Druhá strana zasa zastáva názor, že dojčenie je intímna vec a na verejnosť skrátka nepatrí.

A čo na to hovoria oslovené osobnosti? Čo im napadne, ak vidia ženu dojčiť na verejnosti?

V Amerike sa ženy väčšinu zahaľujú


Martina Moravcová

Foto: archív Martiny Moravcovej

Martina Moravcová, olympijská medailistka a rekordérka v plávaní, matka dvoch detí
V Amerike sa zvyknú dojčiace matky na verejnosti zahaliť (dieťa aj prsník) pod šatku. Myslím, že takto je to intímne pre všetkých a nikto nemôže mať výhrady. Nesledujem, aká debata okolo dojčenia je u nás práve v kurze.

Bábätko je prvoradé, ale na verejnosti nie sme samé


Andrea Coddington

Foto: Lýdia Juštová

Andrea Coddington, spisovateľka, matka dvoch detí
…že jej nezávidím. A ešte, že všetko s mierou. Dojčenie na verejnosti je úplne prirodzená vec - jasné, bábätko je prvoradé, ale tak nejako vkusne by som k tomu pristupovala, čo väčšinou mladé mamičky robia. Rozhodne nie som proti, len nezabúdajme, že predovšetkým na verejnosti nie sme samé.

Viac mi prekáža fajčenie na verejnosti


Juraj Hipš.

Foto: archív Juraja Hipša

Juraj Hipš, zakladateľ neziskovej organizácie Živica, politik a otec troch detí
To isté, ako keď vidím niekoho jesť chleba. Som rád, že nikto neostane hladný. Vadí mi ale, ak niekto na verejnom priestranstve fajčí a fúka mi dym do tváre.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa