Aký bude advent na hrade Červený Kameň, Bojnickom zámku a v martinskom skanzene?

SITA, 6. decembra 2019 o 04:51

Adventné zvyky a sviatočné tradície možno zažiť ešte pred Vianocami v tradičnej dedine, na zámku aj na hrade. Sprostredkujú ich programy Slovenského národného múzea v Múzeu slovenskej dediny v Martine, na hrade Červený Kameň aj na Bojnickom zámku.

Zima už zavítala aj na hrad Červený Kameň.

Foto: Facebook hradu

Martinský skanzen pripravil na nedeľu program Vianoce na dedine a do polovice decembra pozýva deti na vzdelávaciu akciu Ako bolo na Vianoce. Červený Kameň zase na sobotu avizuje stretnutie s Mikulášom, anjelom aj čertom a priestory Bojnického zámku od Mikuláša vyzdobia vianočné stromčeky a dekorácie.

Mikuláš a jeho pomocníci anjel a čert prídu na hrad Červený Kameň týčiaci sa nad obcou Častá (okres Pezinok) v sobotu 7. decembra. V priestoroch hradného múzea sa netradičné prehliadky uskutočnia od 10:00 do 16:00. Ako informoval kultúrno-propagačný manažér Múzea Červený Kameň Ľuboš Haršány, na hrade žilo v minulosti hneď niekoľko Mikulášov z rodu Pálffy.

Existuje však aj legenda o svätom Mikulášovi, ktorý už po celé stáročia roznáša darčeky všetkým deťom na celom svete. K splneniu tejto zdanlivo nemožnej úlohy mu pomáhajú jeho dvaja spoločníci - rozvážny anjel a nezbedný čert, ktorí pripravia sladkú odmenu aj pre všetky deti, čo prídu v sobotu na hrad. Okrem mikulášskych prehliadok čakajú návštevníkov v hradnej lisovni stredoveké vianočné trhy a o 12:00, 15:00 a 16:00 vystúpenie hudobnej kapely Vrbovské vrby.

Priestory Bojnického zámku sa od 6. decembra do 5. januára zaplnia vôňou ihličia vianočných stromčekov. V prvý deň podujatia Vianoce na zámku, na Mikuláša zároveň čaká na všetky deti, čo navštívia zámok, sladký mikulášsky balíček. Sladké prekvapenie v podobe napolitánok a medovníkov bude pripravené aj pre ostatných malých návštevníkov až do Vianoc.

Múzeu slovenskej dediny v Martine venuje blížiacim sa sviatkom akciu Vianoce na dedine. V skanzene v martinských Jahodníckych hájoch sa program uskutoční v nedeľu 8. decembra od 10:00 do 16:00. Ako informovala kultúrno-propagačná manažérka skanzenu v Martine Milena Kiripolská, betlehemskú hru predvedú autentickí betlehemci z Priehaliny. Chlapci, ktorí každý rok oživujú dávnu tradíciu a obchádzajú obyvateľov hriňovského lazu, vystúpia o 11:30, 12:30 a 14:30.

Vianočné piesne, ktoré zneli pri koledovaní počas Štedrého večera v kysuckých obciach Čierne, Skalité a Oščadnica zaspieva v drevenom kostole z Rudna o 10:30 a 12:00 Klub autentického folklóru Hojana zo Žiliny. Do tajov mágie stridžích dní a ľúbostného čarovania zas záujemcov zasvätí ondrejské veštenie. Lucie s husacími krídlami pozmetajú všetko zlé a Mikuláš s čertom a anjelom podľa zásluh odmenia deti. Deťom sú určené aj tvorivé dielne, v ktorých sa naučia vyrábať ozdoby na vianočný stromček. Súčasťou programu budú tiež ukážky remesiel spojené s predajom a chýbať nebude tradičná sviatočná kuchyňa. Súčasťou akcie bude o 13:30 rímskokatolícka svätá omša v kostole z Rudna.

Okrem toho v Múzeu slovenskej dediny pripravili od konca novembra do polovice decembra interaktívny vzdelávací program pre materské a základné školy s názvom Ako bolo na Vianoce. Deťom na ňom porozprávajú o stridžích dňoch, bude sa veštiť pomocou roztopeného vosku. Zistia tiež, na čo sa používalo krídlo z husi, ako vyzeral vianočný stromček za dávnych čias a vyrobia si aj vlastnú ozdobu na stromček. Akcia sa uskutoční 3., 4. a 5. decembra a potom 10., 11. a 12. decembra. Skupiny detí zo škôlok a škôl sa na ňu musia prihlásiť vopred.

Viac podrobností o programoch pobočiek Slovenského národného múzea možno nájsť na jeho webstránke /www.snm.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >