Ako zachraňovať topiaceho sa, ako správne hádzať koleso? Záchranári budú učiť verejnosť

TASR, pt, 16. augusta 2019 o 05:12

Všetko o vodných záchranároch, súťaže, prednášky či ukážky ich činnosti aj techniky ponúka víkendové podujatie Water Rescue Forum 2019. Začína sa v piatok na prírodnom kúpalisku Delňa v Prešove a potrvá do nedele.

Ako ťahať z vody človeka, aj to sa naučia ľudia na víkendovom podujatí vodných záchranárov v Prešove.

Foto: shutterstock.com

Podujatie chce zvýšiť povedomie bezpečného pohybu vo vodnom prostredí a prehĺbiť osvetu o všeobecnej prvej pomoci. Návštevníci uvidia modelové záchranné situácie, prednášky, workshopy, ako aj ukážky záchranárskej techniky, práce hasičov a spolupráce záchranárskych psov pri vodnej záchrane.

Pre deti bude pripravený osobitný interaktívny detský kútik, v ktorom mladí záchranári upozornia tých najmenších na nebezpečné aktivity a interaktívnou formou ich naučia základné postupy pri pomoci a záchrane.

„Podujatie sa koná pri príležitosti storočnice Československého Červeného kríža a 50 rokov Vodnej záchrannej služby Slovenského Červeného kríža,“ povedala Lenka Šitárová z Mestského úradu v Prešove.

V rámci záchranárskeho festivalu sa uskutočnia aj Majstrovstvá Slovenska Vodnej záchrannej služby SČK a ôsmy ročník Memoriálu Dr. Mariána Filčáka. Na pretekoch budú súťažiť plavčíci v rôznych záchranárskych disciplínach. V sobotu si zmerajú sily v ťahaní bremena, ovládaní surfového plaváka, veslice, v hode záchranárskou loptou či v plávaní s ABC.

V nedeľu sa budú porovnávať družstvá, a to v záchrane so záchranným pásom, surfovým plavákom či v záchrane s veslicou.

Na prednáškach sa ľudia dozvedia, ako sa správať a bezpečne pohybovať v horskom teréne, aké najčastejšie chyby robia turisti a aké najčastejšie úrazy sa stávajú. K dispozícii budú na zapožičanie aj raftový čln, kanoe, paddleboardy či surfy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >