Ako obmedziť sladké? Nutričná špecialistka radí: nezakazujte ich deťom úplne

Gabriela Bachárová, 17. augusta 2020 o 05:00

Rodičia chcú doma obmedziť sladké, ale dieťa úspešne odoláva. Nutričná špecialistka Judita Tkáčová ponúka zopár dobrých rád, ako to urobiť, aby potomok prestal po nezdravých čokoládkach či oplátkach túžiť.

1. Nechoďte do extrémov

Ísť do extrému nie je podľa Judity Tkáčovej cesta vedúca k úspechu. „Nie je celkom vhodné zakazovať deťom sladké úplne a robiť z toho doslova zakázanú potravinu. V prvom rade by som sladkosťou nikdy nenahrádzala žiadne iné jedlo – teda nedávať keks namiesto raňajok, ale ani namiesto desiaty či olovrantu. Dieťa by malo pochopiť, že sladkosť je niečo extra a týchto extra vecí nemôže jesť, koľko chce. Je vhodné stanoviť si nejaký denný alebo týždenný limit a neprekračovať ho – staršie deti by sa tak mali naučiť nejesť bezhlavo hocijakú sladkosť, ktorú im počas dňa ponúknu alebo ktorá sa len tak bude povaľovať na stole, ale vybrať si niečo, na čo majú naozaj chuť a čo im urobí radosť,“ radí Judita Tkáčová.

2. Apelujte na zdravie

Ako sa s deťmi o sladkostiach rozprávať, aby pochopili, že pre ich zdravie nie sú práve najlepšou voľbou? Má zmysel zdôrazňovať zdravotné riziká, môžu ich deti pochopiť? „Nemyslím si, že by sme mali hádzať flintu do žita, čo sa týka apelov na zdravie, mám naopak skúsenosť s tým, že deti zdravá výživa zaujíma, ak je podaná správnym spôsobom. Sú napríklad rôzne knižky alebo detské pesničky, ktoré túto tému veľmi nenúteným spôsobom otvárajú a je už len na rodičoch, ako na ňu nadviažu a rozvinú ju so svojimi deťúrencami,“ vraví Judita Tkáčová. Deťom môžete povedať, akým spôsobom cukor organizmus poškodzuje a čo sa im môže stať, ak budú jesť nadmieru sladkého. Že budú mať menej energie na behanie s kamarátmi, že si môžu pokaziť krásne biele zúbky, že ich môže celkom zbytočne bolieť bruško. Samozrejme, nedesiť, ale primerane a pravdivo varovať.

3. Spoločná príprava zdravých sladkostí

Ak si spolu s deťmi pripravíte zdravú domácu sladkosť, možno stratia chuť na tie nezdravé z obchodu. „V poradni často odporúčam, aby si rodičia s deťmi namiesto zjedenia čokoládovej tyčinky cez víkend spoločne upiekli zdravší koláč alebo pripravili ovocný dezert s jogurtom. Je väčšia šanca, že nad takýmito zdravšími alternatívami sladkostí nepokrčia nosom, ak sa budú na ich príprave podieľať a bude sa im to spájať s krásnym časom stráveným s mamkou a ockom. To isté platí aj v prípade, že sa dieťa zúčastní na nákupoch a vyberie si samo vhodnejšiu alternatívu bežných sladkostí, než čakať, že ju pasívne prinesieme domov a úspešne nanútime celej rodine,“ uzatvára Judita Tkáčová, ktorej články o výžive si môžete prečítať na jej blogu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >