Ako často treba chodiť na slnko, aby sme mali dosť vitamínu D?

SITA, 13. apríla 2023 o 04:15

Nedostatok vitamínu D sa prejavuje zvýšenou lámavosťou kostí, bolesťou svalov, kazivosťou zubov, zníženou imunitou, únavou, nástupom melanchólie, depresiami, zmenami nálady, strachom, vyčerpaním, vypadávaním vlasov či spomalením hojenia rán.

Vitamínu D sa hovorí aj slnečný vitamín.

Foto: shutterstock.com

Už dvadsaťminútový pobyt na slnku trikrát týždenne pomôže zabezpečiť potrebné množstvo tohto vitamínu. Vitamín D, známy aj ako „slnečný vitamín“, chýba deťom i dospelým najmä na konci zimy. Ľudské telo ho nedokáže vytvoriť v dostatočnom množstve, doplniť ho je možné pobytom na slnku, niektorými potravinami, ale aj výživovými doplnkami.

Vitamín D prispieva k správnemu vstrebávaniu vápnika, podporuje imunitu, nervový systém, je prospešný pre celkové zdravie. „Až 90 percent vitamínu D, ktoré naše telo získa, pochádza zo slnečného žiarenia, tvorí sa v koži, na ktorú pôsobí UV žiarenie. Veľa času však trávime v kanceláriách, doma, v škole a omnoho menej vonku, v prírode. Aj preto máme nedostatok vitamínu D,“ vysvetľuje farmaceutka a riaditeľka odboru schvaľovacích činností Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľudmila Kraus.

Kým v lete nie je problém doplniť si „déčko“ v prírodnej forme zo slnka, v zime či v jarných mesiacoch to býva komplikovanejšie. „Telo nefunguje ako zásobáreň vitamínu D. Neustále musíme vyhľadávať zdroje na jeho doplnenie. Jedným z nich je aj strava. Vhodné sú ryby – losos, makrela, sleď, tuniak, treščia pečeň, ale aj huby a vajíčka. Ak strava nestačí a deficit vitamínu D je dlhodobejší a vyšší, k dispozícii máme tablety alebo kvapky,“ radí odborníčka.

Kvapková forma sa môže podávať batoľatám, deťom, ale aj starším dospelým. V sortimente lekární je dostatočné množstvo rôznych prípravkov aj vo forme tabliet. Na ich nákup poistencom prispeje aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorej dlhodobým cieľom je podpora prevencie a ochrana zdravia. Poisťovňa preto rozširuje svoje benefity na lieky a dietetické potraviny o uvítací bonus vo výške 50 eur na nákup v lekárni. Bonus môže získať každý, kto sa stane od 1. apríla 2024 poistencom tejto poisťovne.

Napríklad štvorčlenná rodina tak môže spolu získať uvítací bonus 200 eur. Uplatniť ho bude možné na voľnopredajné lieky, lieky na predpis, výživové doplnky aj na vitamíny. Nákup v lekárni si môže dať poistenec preplatiť hocikedy v priebehu kalendárneho roka 2024 naraz alebo aj po častiach. Podmienkou čerpania uvítacieho bonusu je, aby klient absolvoval preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, dieťa u pediatra. Poistenec zároveň nesmie byť dlžníkom na zdravotnom poistení a musí mať pokryté celé obdobie poistného. Čas na zmenu zdravotnej poisťovne majú poistenci do konca septembra.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >