A vankúšik dostanem? Nemocnica obdarúva detských pacientov

pt, 28. mája 2019 o 05:25

Vankúšiky, ktoré Žilinská nemocnica rozdáva detským pacientom, aby zmiernila ich stres z hospitalizácie, sa tešia mimoriadnej obľube. Zatiaľ ich rozdali vyše sto a podľa riaditeľa plnia svoj účel na sto percent.

Vankúšik je medzi deťmi veľmi obľúbený.

Foto: facebook Fakultnej nemocnie s poliklinkou Žilina

Pochvaľujú si ich deti, rodičia i samotní zdravotníci. „Máme samé pozitívne ohlasy, rodičia a deti už pri príjme obzerajú box s vankúšikmi a čakajú, kedy jeden dostanú. Je to presne tá cesta propacientsky orientovaného prístupu, ktorú chceme dostať do našej nemocnice a ukázať, že oddelenia sa menia aj zvnútra,“ zhodnotil generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Igor Stalmašek.

Vankúšiky deťom pomáhajú bojovať so strachom z vyšetrení a stresom z hospitalizácie i nového prostredia. Najmenší pacienti sú síce na žilinskej pediatrii hospitalizovaní priamo s rodičmi, napriek tomu sú však aj vankúšiky cennou pomôckou. Zmierňujú pocit odlúčenia od domova a spríjemňujú nemocničné prostredie.

Vankúšiky s motívom anjelika poskytla nemocnici Nadácia Anjelské krídla. „Naše srdcia a láska sú na vankúšikoch, chceme ich nemocnici v priebehu roka darovať spolu okolo 700, čo veríme, že dokážeme vďaka nezištnej podpore sponzorov,“ uviedla zakladateľka a správkyňa nadácie Alexandra Majeríková.

Deti, ktoré sa do nemocnice vracajú, vedia podľa slov zastupujúcej vedúcej sestry oddelenia pediatrie Magdalény Padalovej, čo ich čaká sa na vankúšiky hneď pýtajú. „Páčia sa im a aj rodičia vítajú takúto iniciatívu, pri odchode z oddelenia hovoria, že deti prijateľnejšie reagovali na hospitalizáciu, mojkali si svoj vankúšik, berú si ho následne domov a spomínajú na to, že ho dostali, keď boli v nemocnici. Sme veľmi radi, že podobný projekt máme ako jediní na Slovensku práve v našej nemocnici,“ dodala.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >