A takto si vyzeral, keď si mal päť rokov! 7 skvelých tipov, ako deťom uchovať spomienky na detstvo

Gabriela Bachárová, 8. apríla 2019 o 11:05

Svojmu dieťaťu dáte veľký dar, keď budete už od narodenia zapisovať, fotografovať či filmovať jeho život. Spomienky sú vzácne, určujú, kým človek je, ukotvujú ho. Všetci potrebujeme vedieť, kým sme.

Spomienky sa dajú uchovať rôznymi spôsobmi.

Foto: Shutterstock.com

1. Píšte mu denník
A to už od tehotenstva. Na trhu je viacero tehotenských denníkov aj tých, ktoré sa píšu po narodení. Fakt je, že nie každému musí vyhovovať ich pevne daná štruktúra. Ešte lepšie je, vytvoriť si denník vlastný. A zapisovať doň všetky dôležité udalosti v tehotenstve, priebeh pôrodu, prvé mesiace po narodení, ďalšie roky. Vyhraďte si čas, kedy sa budete písaniu venovať. Raz za týždeň či za dva týždne. Denník môžete potomkovi venovať na jeho osemnáste narodeniny. Bude to bezkonkurenčne najkrajší darček, ktorý dostane.

2. Založte si turistický denník
Ak často chodíte s deťmi do prírody, môžete im založiť vlastný turistický denník, do ktorého budete vlepovať vstupenky na hrady či zámky, fotografie z výletov a deti si doň budú kresliť, čo videli a čo zažili.

3. V prvom roku ho foťte vždy, keď oslávi ďalší mesiac
Deti sa veľmi rýchlo vyvíjajú najmä v prvom roku, každý mesiac sú iné. Zachyťte to na fotografii. Vždy, keď dieťa dovŕši ďalší mesiac, urobte novú fotku. Potom dajte všetkých dvanásť dohromady, aby bolo pekne vidieť, ako dieťa rástlo. Alebo na to môžete ísť ešte originálnejšie, podobne ako mamička a rodinná fotografka Dani Leight, ktorá sa rozhodla, že si spomienky uchová pomocou originálneho pizzového ťaháku. Na fotografiu umiestnila presne toľko dielikov pizzy, koľko mal synček práve mesiacov. U vás možno postačí, keď vždy na fotografiu pridáte ceduľku, koľko mesiacov dieťa oslávilo.

Pizza chlapček. Koľko má mesiacov, to sa dozviete podľa počtu dielikov pizze.

Foto: Dani Leight

4. Narodeninová fotografia
Dieťa môžete fotografovať na jeho narodeniny vždy na tom istom mieste napríklad v parku či na námestí. Prípadne potomka vždy na narodeniny zmerajte a odfotografujte s ceduľkou, koľko má centimetrov. Fotky vkladajte do špeciálneho albumu, ktorý mu venujete v deň osemnástich narodenín. Dieťa tak presne uvidí, ako rástlo a ako sa vyvíjalo.

5. Narodeninové video
Deti si dnes rodičia vďaka kamere v mobile nahrávajú veľmi často. Skúste však urobiť špeciálne narodeninové videá, z ktorých potom vytvoríte jedno a darujete ho dieťati na osemnáste narodeniny.

Holandský filmár Hans Hofmeester išiel ešte ďalej, rozhodol sa, že bude svoju dcéru Lotte každý deň už od narodenia niekoľko sekúnd filmovať. Urobil tak už v jej prvý deň a pokračoval dlhých osemnásť rokov. Na videu uvidíte fascinujúcu premenu od bábätka po krásnu mladú slečnu.



6. Zapisujte si, koľko váži a meria
Pre dieťa bude veľmi zaujímavé vedieť, koľko vážilo a meralo v jednotlivých obdobiach života. Keď malo rok, keď išlo do školy… Každá informácia sa ráta.

7. Archivujte obrázky, dôležité predmety, najkrajšie oblečenie
Nevyhadzujte krásne obrázky, ktoré namaľovalo vaše dieťa. Uchovajte aj predmety spojené s detstvom vášho potomka, napríklad obľúbeného plyšového medvedíka, detskú knižku či nejakú hračku. Odložiť do špeciálnej krabice môžete čokoľvek, čo považujete za dôležité.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >