8 šikovných rád, ako robiť krásne fotografie nielen detí. Poznáte pravidlo zlatého rezu?

Gabriela Bachárová, 26. januára 2021 o 04:00

Milujete fotografovať svoje deti či vnukov, teší vás robiť krásne zábery prírody? Hoci nie ste profesionál, môžete svoje fotografie doviesť takmer do dokonalosti. Nie je to nič zložitého. Tu je zopár dobrých rád.

Mať krásne fotografie, na tom nie je nič zložitého.

Foto: Shutterstock.com

1. Čupnite si k deťom

Základná kompozičná rada, ak fotografujete malé deti, znie: kľaknite si k nim na kolená, aby ste mohli fotiť vo výške ich očí, a tak dostali do hľadáčika svet z ich perspektívy. Platí pritom, že u fotografií detí je dôležité ostriť na oči, inak fotografia nebude vydarená.

2. Menej štylizácie, viac života

„Tu sa mi postavte a ja vás vyfotím,“ asi tak väčšinou prebiehajú chvíle pred cvaknutím fotoaparátu. Skúste však viac fotografovať skutočné momentky, keď sa predmet vášho záujmu nepozerá do objektívu, ale venuje sa hre či inej aktivite. Veľa z nich bude rozmazaných, veľa sa nepodarí, ale niektoré sa celkom určite dostanú do rodinnej kroniky, pretože dokonale zachytia život taký, aký naozaj je. Tip: dbajte na to, aby sa fotografovaní pri cvaknutí pozerali dovnútra fotky a nie von, vyzerá to lepšie.

3. Zlatý rez

Ako fotografuje väčšina laikov? Objekt umiestni do stredu fotografie, avšak to nie je to pravé orechové. Profesionáli využívajú pravidlo takzvaného zlatého rezu. Nie je to nič zložitého. Predstavte si, že si obraz rozdelíte na tri tretiny vertikálne i horizontálne. Vzniknú vám štyri priesečníky. Práve do týchto priesečníkov môžete umiestniť hlavný motív fotografie, či už sú to ľudia, hrad alebo kopec. Výsledná kompozícia bude oku lahodiaca viac, ako keď motív dáte do stredu.

4. Pravidlo tretín

Pravidlo tretín súvisí s predchádzajúcim pravidlom zlatého rezu. Rozdeľte si obraz horizontálne na tri tretiny a približne v tomto pomere ho cvaknite. Teda ak napríklad fotografujete jazero, spodnú tretinu by mala tvoriť plocha pred ním (napríklad lúka), prostrednú tretinu samotné jazero a hornú tretinu obloha. Takto vznikne vyvážená fotografia vyzerajúca lepšie, ako keby ste vzali do polovice snímky jazero a do polovice oblohu.

5. Myslite na celkové vyznenie

Ak sa nám niečo páči, často to cvakneme bez toho, aby sme premýšľali, ako bude výsledok pôsobiť ako celok. Jednoducho nemyslíme na kompozíciu, na rozostavanie jednotlivých prvkov, na to, čo všetko chceme do snímky dostať, čo na nej byť musí, čo by nemuselo. Všetko toto zvážte a necvakajte zbesilo. S tým súvisí aj nasledujúci bod.

6. Odstráňte rušivé vplyvy

Profesionál okrem všetkých pravidiel, ktoré sme popísali vyššie, myslí aj na to, aby zo snímky odstránil všetky rušivé vplyvy, ktoré by mohli priťahovať nežiaducu pozornosť a odvádzať od toho hlavného. Napríklad ak fotografujete deti na záhrade, nemusí byť na snímku vidieť aj záhradnícke náradie.

7. Počkajte si na svetlo

Najkrajšie fotografie vznikajú ráno a večer, keď vychádza a zapadá slnko. Vtedy sú ideálne svetelné podmienky, svetlo je mäkké a ľudia i neživé objekty vyzerajú na fotografiách lepšie. Ak teda máte v úmysle niečo fotiť cielene, vyberte si práve tieto časti dňa. Samozrejme v zime je svetla málo, ale spomeňte si na túto radu, keď sa trochu oteplí.

8. Nefoťte toľko!

Keď ešte neboli digitálne fotoaparáty a mobily a fotilo sa len na film, každý fotograf si trikrát rozmyslel, čo cvakne. Dával si pozor, aby mu snímka vyšla čo najlepšie. Dnes už nad fotkami toľko nepremýšľame a z jedného momentu ich urobíme aj niekoľko desiatok. Nemusí to byť na škodu, na druhej strane sa častokrát na fotky stiahnuté v počítači už ani nepozrieme, pretože nás odradí ich veľké množstvo. Preto je lepšie mazať fotografie priamo v mobile či fotoaparáte alebo ešte lepšie, fotiť s väčším rozmyslom. A nezabúdajte si z tých najkrajších fotiek robiť albumy či fotoknihy, raz to veľmi oceníte.

Záloha je istota
Technika je veľmi nedokonalý pomocník, hoci si často myslíme opak. Nezabúdajte si preto fotografie zálohovať, aby ste spomienky nemuseli loviť len z vlastnej pamäte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >