7 ľudových rád, ako si rozbehnúť pôrod. Pite malinovníkový čaj, masírujte si bradavky

Gabriela Bachárová, 24. marca 2022 o 04:15

Termín pôrodu uplynul a vaše vytúžené dieťatko stále neplánuje opustiť svoj bezpečný prístav v maternici a vydať sa na dobrodružnú cestu svetom? Môžete mu troška pomôcť.

Pôrod môže vyvolať aj pitie čaju z malinovníka alebo masáž bradaviek.

Foto: Shutterstock.com

Veľa žien má obavy, že budź dieťa prenášať a potom lekári pristúpia k vyvolaniu pôrodu, čo je často veľmi nepríjemná procedúra s neistým výsledkom, ako ste si o tom mohli prednedávnom prečítať v tomto našom článku. Snažia sa preto samé prispieť k rozbehnutiu pôrodnej činnosti. Prečítajte si sedem asi najčastejších spôsobov, ako sa čím skôr zvítať s dieťatkom. Avšak pozor, tieto metódy môžu veľmi dobre poslúžiť v prípade, že pôrod je na spadnutie, len potrebuje impulz, trošku postrčiť. Ak sa však k pôrodu ešte nechystá, ich efekt bude nulový, prípadne môžu narobiť viac škody ako úžitku.

Masáž bradaviek

Veľmi dobre zaberá masáž bradaviek, ktorú si tehotná žena môže urobiť sama alebo s pomocou partnera. Jednorazová masáž väčšinou nestačí, žena by si bradavky mala trieť niekoľkokrát denne niekoľko minút. V jej tele sa vďaka tomu vyplaví väčšie množstvo hormónu oxytocínu, ktorý má schopnosť vyvolať sťahy maternice. S masážou je vhodné začať asi v priebehu 39. týždňa tehotenstva. Tip: Trenie bradaviek praktikujte aj počas samotného pôrodu, zvýši to silu kontrakcií.

Masáž hrádze

Aj tá môže prispieť k vyvolaniu pôrodu, hoci slúži najmä ako príprava na lepší priechod hlavičky bábätka pri pôrode. Hrádza bude po pravidelnej masáži uvoľnenejšia a prekrvenejšia. Masáž, s ktorou je dobré začať asi od 35. týždňa gravidity, si robte s pomocou vonného masážneho olejíčka podľa vlastného výberu.

Pitie malinovníkového čaju

Dobre známym a účinným „vyvolávačom“ pôrodu je popíjanie čaju z malinovníka. Začať s tým sa odporúča štyri až šesť týždňov pred pôrodom. Malinovník má pozitívny vplyv na činnosť hladkého svalstva v malej panve, čo znamená, že môže iniciovať pôrodné kontrakcie. Avšak pozor, popíjanie čaju sa neodporúča ženám, ktoré počas tehotenstva trápilo krvácanie, skracovanie krčku maternice, predčasné sťahy či vyšší krvný tlak. Vrecúškový čaj pite dvakrát denne. Sypaný si pripravte tak, že jednu lyžičku sušenej rastliny zalejete štvrť litrom a necháte 15 minút lúhovať.

Teplý kúpeľ

Okrem toho, že pôsobí relaxačne a upokojujúco, teplý kúpeľ môže pomôcť rozbehnutiu pôrodu. Napustite si vaňu vodou teplou asi 40 stupňov Celzia, posaďte sa do nej a jemne si masírujte bruško, môžete aj s pomocou sprchy.

Milovanie

Po prvé, mužské spermie obsahujú hormóny prostaglandíny, ktoré môžu prispieť k rozvoju kontrakcií. Je však dôležité, aby v pošve zostali čo najdlhšie. Po druhé, pri milovaní sa do organizmu vyplavuje oxytocín a ten, ako už vieme, rovnako môže pôrod vyvolať. Po tretie, efekt má aj samotný fyzický pohyb penisu v pošve. Nie vždy je však sex pred pôrodom vhodný, napríklad ak vám už odtiekla plodová voda, hrozí zanesenie infekcie.

Pohyb a fyzická námaha

Ak sa na konci tehotenstva cítite fit a nemáte žiadne obmedzenia, skúste sa okolo termínu pôrodu čo najviac hýbať. Chodiť na dlhé prechádzky, trochu si zacvičiť a realizovať sa môžete aj v domácnosti. Jarné upratovanie môže byť jedinečným vyvolávačom pôrodu. Dávajte si však na seba pozor a samozrejme nezdvíhajte žiadne ťažké veci ani nebalansujte na parapete pri umývaní okien. Ale to dobre viete aj bez našich rád.

Fit lopta

Sedením či húpaním sa veľkej, takzvanej fit lopte pomôžete dieťaťu zaujať správnu pôrodnú polohu a zostúpiť nižšie do pôrodných ciest. Počas tehotenstva ju môžete využiť na sedenie či cvičenie, fit lopty znižujú napríklad pocit bolesti či tlaku v oblasti chrbta.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >