6 detských vianočných kníh pod stromček

ahojmama.sk, 3. decembra 2021 o 00:00

Vianočné príbehy o láske, priateľstve a rodinnom pute sú tie najkrajšie knižné darčeky pre deti. Či sú úplne maličké, alebo väčšie. Stonožka – kamoška všetkých detí, ktoré rady čítajú, priniesla pred Vianocami množstvo nádherných knižiek.


Môžete si ich pozrieť na jej webe www.Stonozka.sk pekne rozdelené podľa veku. My sme pre vás pripravili 6 krásnych knižiek o Vianociach, Štedrom večeri, o zime, snehu a radosti. Inšpirujte sa potešte svoje deti krásnym knižným darčekom.

Vianočné prasiatko

Poznáte sériu Harry Potter? Že sa pýtame, však? Svetoznáma autorka čarodejníckej ságy J. K. Rowlingová tentoraz napísala krásny príbeh o Vianociach a stratených veciach... Rozpráva o chlapcovi menom Jack, ktorý má obľúbenú hračku prasiatko Mapi. Mapi bol vždy pri ňom, v dobrom i zlom, až kým sa jeden Štedrý večer nestalo niečo hrozné – Mapi sa stratil. Lenže Štedrý večer je noc zázrakov a stratených vecí, noc, keď všetko môže ožiť – dokonca aj hračky. A tak sa Jack a Vianočné prasiatko, otravná náhrada za Mapiho, vydajú na úchvatnú cestu po čarovnej Krajine stratených. S pomocou rozprávajúceho Obedárika, odvážneho Kompasu a okrídlenej Nádeje sa vyberú zachrániť Jackovho najlepšieho priateľa pred strašným požieračom hračiek Stratožrútom.

Vianočné prasiatko je príbeh o láske dieťaťa k jeho najvzácnejšej hračke. Zahreje vás pri srdci a nebudete sa môcť od neho odtrhnúť, kým sa nedozviete, aké dobrodružstvá zažije hlavný hrdina Jack, aby Mapiho našiel. Celé to dopĺňajú úchvatné ilustrácie Jima Fielda.

Vianočné prasiatko si deti môžu čítať samé, ale J. K. Rowlingová radí – čítajte si tento príbeh spolu s deťmi, pred spaním, nahlas. Niektoré situácie môžu byť odrazovým mostíkom na rozprúdenie rozhovoru medzi rodičom a dieťaťom. Napríklad aj o stratených veciach...


Nádherná vianočná koleda

Všetky deti si neuveriteľne obľúbili sériu Vianočné rozprávky z lesa, v ktorej vyšli dve knihy: Tajný vianočný hosť a Nečakaný vianočný list. No a teraz pribudla tretia knižka, ktorá je voľným pokračovaním spomínaných knižiek.

Ocitneme sa v zasneženom lese a veverička Škvrnka sa po zranení vracia späť. Svojím lesným priateľom rozpráva, ako sa mala u ľudí, ktorí jej liečili nohu, ako si vešajú na Vianoce svetielka a farebné gule, ako pečú veľa dobrôt, nacvičujú si koledy a básničky. A tiež im prezradí, ako si deti na rozdiel od zvieratiek každoročne pripravovali pre Santa Klausa malú pozornosť ako poďakovanie za darčeky, ktoré im prináša. Zvieratká boli nápadom nadšené a rozhodli sa, že Santa Klausovi darujú niečo nezabudnuteľné. Niečo, čo ho bude ešte dlho hriať pri srdci. Neprezradím, čo to bolo, ale tešte sa na čarovný vianočný príbeh o zvieratkách, ktorý si vaše deti zamilujú.

Foto:

Miška a jej Vianočné príbehy

Možno poznáte sériu Miška a jej malí pacienti. Už v nej vyšlo 9 knižiek a v každej malé dievčatko Miška lieči zvieratká. Má Lipovú kliniku na strome pri svojom domčeku a vždy je pripravená pomôcť. Teraz vyšla už desiata kniha s krásnym názvom Vianočné príbehy. Miška a jej malí pacienti je pre deti od štyroch-piatich rokov a v tejto novej knihe sa ocitneme v zasneženej krajine.

Je zima, blížia sa Vianoce a Miška nájde v snehu raneného chochláča a odnesie ho do Lipovej kliniky. Príde Štedrý večer, Miškina rodina sa stretáva pri slávnostnom stole a do snehového záveja v záhrade spadne nečakaný hosť – sob zo záprahu Santa Clausa. A do tretice – lebo ako viete, každá knižka má vždy tri krátke príbehy - v betlehemskej maštaľke je okrem rôznych zvieratiek aj smutný oslík. Podarí sa Miške pomôcť zvieratkám, ktoré ju potrebujú? Prečítajte deťom, alebo spolu s nimi nové vianočné príbehy z Lipovej kliniky.


Petronela Jabĺčková: Vianočná kniha

Séria o neobyčajnej čarodejnici Petronela Jabĺčková si získala srdcia desiatok tisíc slovenských detí. A keďže sa blížia Vianoce, Petronela má plné ruky práce. Zvŕta sa v kuchyni, nožnicami a pomocou lepidla vytvára fantastické ozdoby a v jablkovom domci vyčarí vianočnú atmosféru rozličnými dekoráciami. Máte chuť napiecť s jabĺčkovou čarodejnicou rôzne dobroty a vyrobiť všakovaké darčeky?

Inšpirujte sa jej receptmi a návodmi a spríjemnite si čakanie na Štedrý večer. Môžete si urobiť Škoricové hviezdičky, Mandle v karamelovom kožúšku, či chrumkavé čokoládové vločky. Vytvoríte si adventný veniec, Sušené pomarančové kolieska, aj vianočné ozdoby z včelieho vosku. No a okrem skvelých tipov, rád a receptov tu nájdete aj poviedku Čarodejné Vianoce v jablkovom domci.


Ľúbim ťa viac ako Vianoce

Utešený vianočný príbeh o láske, priateľstve a rodinnom pute.

Vonku mrzne, na stromoch sa ligoce sneh a vo vzduchu je čosi zvláštne. Áno, blížia sa Vianoce, ktoré má malý medvedík veľmi rád. Ale na vianočný deň sa treba svedomito pripraviť! Ocko medveď zháňa stromček, mama lesklé ozdoby, pani poštárka prinesie vianočné pohľadnice a malý medvedík počúva koledníkov, ktorí prišli k ich dverám. Nádherné obdobie, ale na svete je niečo, čo malý medvedík ľúbi ešte viac ako Vianoce. Pretože vianočný dar je výnimočný len vtedy, keď sa zabalí s láskou...

„Čoskoro si sadneme k sviatočnému stolu, niet väčšej radosti, než keď sme všetci spolu. V kozube už ohník preveselo blkoce, nadovšetko ľúbim utešené Vianoce!“


Zimná knižka pre Lucinku

Lucinka stavia snehuliaka, korčuľuje sa, sánkuje sa a zabáva sa so svojimi kamarátmi. Júúúj, a ako sa len vybláznili v snehu... Tento citlivý príbeh dievčatka Lucinky si užijete spolu so svojím drobcom (je od troch rokov). Lucinka prežije zimu a Vianoce u babičky a deduška prvý raz samo, bez rodičov. Tí majú na starosti veľkú vec – priniesť si z nemocnice bábätko, Lucinkinho bračeka Kubka.

Pre budúcu prváčku Lucinku a jej kocúrika Dominika je svet u babičky a deduška plný prekvapení: zistia, že pánom na dvore je pes Sultán, že sa Dominikovi na ľade neudržia labky vedľa seba, že deduško sa stará o kravičky aj nové teliatko. Lucinka pomôže babičke zametať sneh, objaví na povale sánky a v kuríne vajíčko, vaľká cesto na rezance a sama zanesie deduškovi na farmu obed. S kamarátmi si užije veľa zimnej zábavy a deduško ju naučí, ako na Štedrý deň obdarovať stromy a zvieratká. Najväčšie prekvapenie ju však čaká nakoniec, keď sa dozvie, že dostala ten najvzácnejší vianočný darček – maličkého bračeka Kubka.

Knižku napísala Milena Lukešová, renomovaná česká autorka literatúry pre deti. Pôvabné ilustrácie pridala Jana Sigmundová a tvoria s textom vyvážený a kompaktný celok. Od prvého vydania v roku 1978 uplynuli desiatky rokov, no dodnes platí, že mnohým deťom priniesla radosť z čítania a má trvalé miesto v rodinných knižniciach ako jedna z najmilovanejších.


Milan Buno, knižný publicista





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa