10 prekvapujúcich tipov, ako v domácnosti využiť aviváž. Čo všetko vyčistí?

Gabriela Bachárová, 24. novembra 2019 o 05:06

Aviváž nemusí vo vašej domácnosti slúžiť len na zmäkčenie a prevoňanie bielizne. Je prekvapujúce, kde všade ju môžete využiť.

S pomocou aviváže umyjete aj okná.

Foto: Shutterstock.com

1. Aviváž hviezdou kúpeľne. Ak ju zriedite s vodou (pomer jeden diel aviváže a štyri diely vody), hravo umyjete vaňu, umývadlo, vodovodné batérie, zrkadlo, dlaždičky a aj steny sprchového kúta, ak ich máte zo skla.

2. Vyčistí aj rošt z pečiacej rúry. Vezmite rošt, položte ho do vane s horúcou vodou, nalejte do nej trochu aviváže a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom použite bežnú žinku na umývanie riadu a jej drsnejšou časťou odstráňte nečistoty.

3. Aviváž môžete použiť aj na čistenie okien. Vymeňte klasický čistiaci prostriedok práve za aviváž, ale rozrieďte ju vodou. Stačí do nej pridať niekoľko kvapiek prípravku.

4. Potrebujete odstrániť papierové nálepky napríklad na fľašiach či nových pohároch? S použitím aviváže to bude jednoduché.

5. Zaseknutý zips na oblečení nahnevá hlavne vo chvíli, keď sa niekam ponáhľate. Nakvapkajte naň pár pár kvapiek aviváže a pomalu ním hýbte. Mal by začať spolupracovať.

6. Rozzžiari podlahu. Ak chcete, aby sa vaše dlaždice, podlaha z PVC či plávajúca podlaha leskli, skúste namiesto prostriedku určeného na ich čistenie použiť práve aviváž, ktorú pridáte do teplej vody. Avšak pozor, nepoužívajte na chemicky neošetrené drevené podlahy.

7. Fľak na poťahoch v aute napríklad od kávy kúpenej na pumpe? Postrach všetkých vodičov, ale skúste trik s avivážou. V pomere jedna k jednej s vodou si ju pripravte do rozprašovača a nastriekajte na škvrnu. Potom opatrne pretrite handričkou a nechajte zaschnúť.

8. S použitím rozriedenej aviváže úspešne vyčistíte aj ďalšie miesta v byte: dvere, zárubne, lustre, mastnotu na nábytku…

9. Lapač prachu. Na vlhkú handričku nakvapkajte trošku aviváže a utrite prach. Aviváž funguje ako jeho lapač, navyše nábytok vyleští.

10. Ak chcete, aby vaša toaleta voňala, kvapnite zopár kvapiek na ruličku od toaletného papiera. Aviváž môžete využiť ako osviežovač vzduchu aj v iných častiach bytu. Zriedenú ju vlejte do rozpračovača a nastriekajte napríklad na záclony či závesy, gauč či do skrine s oblečením.

Ak sa vo svojej domácnosti snažíte obmedziť chemické prostriedky, použite namiesto bežnej aviváže jej ekologickejšiu variantu. Nájdete ju v obchodoch so zdravou výživou, dá sa kúpiť na e-shopoch a niekde už aj v bežných drogériách.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >