Zvieratká i rozprávkové bytosti. Navštívte výstavu súčasného drotárskeho umenia v Bratislave

TASR, 27. júla 2021 o 04:30

„Život v drôte zakliaty" je názov výstavy, ktorú tento týždeň otvorili v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Obyvateľom hlavného mesta, ale aj návštevníkom počas leta priblíži výber zo súčasnej drotárskej tvorby.

Deti budú na výstave obdivovať i rozprávkové bytosti.

Foto: TASR

Výstavu organizuje občianske združenie Galéria drôtu, potrvá do 29. augusta. Vstup je voľný. Drotárstvo má na Slovensku viac ako tristoročnú tradíciu, z jeho pôvodného rýdzo praktického zamerania sa vyvinulo k súčasnej podobe umeleckej. Tú reprezentuje vo svojich dielach vyše 20 vystavujúcich autorov. Kolekciu tvoria sochy menších rozmerov, ale aj sochy v nadživotnej veľkosti, zvieratká, stroje, úžitkové predmety, rozprávkové bytosti. Zastúpená je tiež slovenská architektúra a šperky. „Najmä tisíce hodín práce zhmotnených do drôtu takto by sa dala zhrnúť obsahovo tohtoročná drotárska expozícia," dodávajú organizátori.

V minulom roku im pandémia neumožnila pokračovať v tradícii vystavovania umeleckého drotárstva v centre Bratislavy. „Tento rok sme sa aj napriek hrozbám o blížiacej sa tretej vlne a obavám našich drotárov rozhodli konať. Očakávame síce výrazne nižšiu návštevnosť, chceme však našimi dielami najmä povzbudiť," vysvetľuje kurátor výstavy Jozef Šabo a pozýva divákov, aby sa na výstavu prišli inšpirovať. Ako prízvukuje, pri tvorbe drôteného diela je kľúčová trpezlivosť: „A tú teraz všetci potrebujeme."

Občianske združenie Galéria drôtu zoskupuje umelcov, ktorí tvoria prevažne z drôtu. Snaží sa formou každoročných výstav udržiavať povedomie verejnosti o drotárstve, jeho histórii, vývoji a približovať formou súčasných diel remeslo verejnosti. Jeho členovia sa formou tvorivých dielní a workshopov venujú aj novým vznikajúcim drotárskym talentom, individuálne i skupinovo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >