Zaujímavosť: ježko ako terapeut už aj u nás. Nielen chlpáči, ale aj pichľavý tvor môže pomôcť v trápení

Gabriela Bachárová, 17. novembra 2022 o 04:00

Pes, mačka, kôň celkom určite áno, sú príjemní na dotyk, ale ježko? Veď má pichliače, kto by ho bral dobrovoľne na ruky. A predsa sa už aj na Slovensku využíva na terapiu, ktorá má pomôcť v náročných životných situáciách. Ježkovia utešia maznaním, olizovaním a ponúkajú svoje labky alebo hebké brušká na hladkanie.

Ježko ako terapeut.

Foto: Shutterstock.com

Netradičnú ježkoterapiu ponúkajú v centre Káčko v Žiline, ktoré prevádzkuje združenie IPčko pomáhajúce deťom a mladým ľuďom v ťažkých situáciách. Ježko, ktorý funguje ako terapeut, je samičkou, volá sa Svetlana a organizácia momentálne pracuje na tom, aby sa jeho súkmeňovci rozšírili aj do ďalších Káčok na Slovensku.

V týchto kontaktných bodoch sa poskytuje krízová intervencia a pomoc v akútnych životných situáciách. Jedným z nástrojov pomoci je aj terapia prostredníctvom zvierat. „Animoterapia je špeciálna terapia, ktorá využíva pozitívny vplyv zvierat na psychické, fyzické aj emocionálne zdravie. Zistilo sa, že hladkanie zvierat a trávenie času s nimi pomáha zmierniť pocity úzkosti, stresu, strachu, depresie, ADHD, demencie aj posttraumatickej stresovej poruchy a dokonca znižuje krvný tlak,” uvádza združenie.

Rastúci záujem o animoterapiu a pozitívne účinky, ktoré bezpochyby má, viedol aj k hľadaniu menej tradičných zvieracích terapeutov, než sú mačky, psy či kone. „V IPčku máme veľmi pozitívny vzťah k zvieratám a neraz sme sa presvedčili, že naši havkáči nám boli veľmi nápomocní počas poradenských a krízových rozhovorov. Repertoár terapeutických zvieratiek rozširujeme o ježka afrického,” uviedla organizácia a hneď aj vymenovala niekoľko dobrých stránok, ktorými sa ježkovia vyznačujú.

„Ježkovia často dokážu vycítiť zlé pocity a pôsobiť súcitne, niekedy tiež napodobňujú emócie svojich majiteľov. Utešujú maznaním, olizovaním a ponúkajú svoje labky alebo hebké brušká na hladkanie. Ich obrana úplne klesá, ak sú schopní vytvoriť si úzke spojenie s ľuďmi,” to sú podľa organizácie IPčko hlavné výhody ježkoterapie.

Hladké bruško a labky sú síce fajn, no čo pichliače? Aj tie majú svoj terapeutický význam: „Pichliače dokážu stimulovať človeka, ktorý drží ježka v rukách a upokojovanie ježka pri prvom dotyku znamená, že sa upokojujú pichliače a aj ten, kto ho má na ruke.”

Pozrite si, ako vyzerá ježkoterapeutka v žilinskom centre Káčko.














Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa