Zabehla polmaratón, ani netušila, že je tehotná. Dvojičky napokon porodila prirodzene, čo je dnes rarita

ahojmama.sk, 1. júla 2024 o 05:47

Luciin syn mal 13 mesiacov, keď sa pri bežeckých tréningoch začala cítiť nesvoja. Vysoký tep, hormonálne výkyvy… Lekárova odpoveď na jej stav bola jednoznačná: „Veď to je tam samá ruka, samá noha.“ Čakala dvojičky, a to už 18. týždňov.

Zojka a Elenka prišli na svet prirodzene, v súčasnosti sa to podarí len štvrtine dvojičiek.

Foto: AGEL

Bol to pre ňu šok. Ako tehotná nevyzerala, necítila ani tie typické príznaky, naopak, riešila bežné starosti ženy na materskej a športovala. „Keď som to spätne prepočítavala, zistila som, že približne v druhom mesiaci tehotenstva som dokázala súťažne zabehnúť trailový polmaratón v rámci podujatia Tajchová Osmička, kde som sa dokonca umiestnila na 3. mieste v kategórii žien do 39 rokov. Aj keď sme v tom čase bežali už tri,“ hovorí s úsmevom Lucia dnes.

Prvý pôrod syna Jozefa v Žiari nad Hronom bol rýchly a pohodový, a presne takto túžila Lucia porodiť aj dvojičky, ktoré čakala. Pri dvojičkách dnes lekári často volia sekciu, najmä z hľadiska bezpečnosti. Cisárskym rezom končí až 75 percent tehotenstiev s dvomi plodmi.

Také tehotenstvo je vo všeobecne považované za rizikovejšie, je vyššia pravdepodobnosť predčasného pôrodu, závažných tehotenských ochorení, napríklad preeklampsia. „Rozhodnutie, akým spôsobom sa bude ukončovať gravidita závisí od viacerých faktorov – od zrelosti plodov, od ich polohy, od stavu pôrodných ciest. Pri prirodzenom pôrode by mal byť vedúci, teda nižšie uložený plod v polohe hlavičkou dolu, aby nedošlo k tzv. zakliesneniu dvojičiek, druhý plod môže byť v polohe hlavičkou alebo koncom panvovým. V súčasnosti však volíme taktiku spontánneho pôrodu vtedy, keď sú oba plody hlavičkou dolu,“ vysvetľuje pôrodníčka Dana Kobidová z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen. 

Behali už tri, Lucia to vtedy ešte netušila.

Foto: archív

Aj Lucia pôvodne rátala s tým, že prídu na svet cisárskym rezom. „Po konzultáciách s mojím doktorom som najprv bola psychicky pripravená na sekciu. Vyjasňovať sa to začalo až okolo 30. týždňa, kedy už boli bábätká otočené dole hlavami,“ spomína.

Ak má každá dvojička vlastný pôrodný obal a sú vo vhodnej polohe, je možné zvoliť prirodzený pôrod, čo bol aj Luciin prípad. Dvojičky, ktoré majú spoločný plodový obal, sa rodia takmer výlučne cisárskym rezom.

Luciine bábätká zostali vo vhodnej polohe až do pôrodu, čo znamenalo, že môže rodiť prirodzene. „Keď mi pri príjme na pôrodnú sálu finálne oznámili, že môžem porodiť prirodzene a nie sú tam žiadne komplikácie, neskutočne som sa potešila, no mala som aj obrovský rešpekt, aby všetko išlo hladko,“ spomína na pôrod.

Pôrod dvojičiek je iný ako pôrod jedného bábätka

Prirodzený pôrod dvojičiek má svoje špecifiká a mierne sa líši od pôrodu jedného dieťaťa. Prvá doba pôrodná a pôrod prvého dvojčaťa prebieha približne rovnako, zmena nastáva pri druhom. „Keď čakáme pôrod druhého z plodov, je veľmi dôležité ihneď skontrolovať polohu druhého dvojčaťa. Na to používame ultrazvukový prístroj, pretože sa dieťa niekedy môže zvrtnúť do nepriaznivej polohy – priečne alebo šikmo. Takáto poloha by nakoniec znemožňovala pokračovanie spontánneho pôrodu. Pri pôrode dvojičiek je optimálne vždy prítomný tím pôrodníkov a pre prípad ukončenia pôrodu cisárskym rezom máme nachystanú aj operačnú sálu,“ vysvetľuje Dana Kobidová.

Šťastná mamička po pôrode.

Foto: AGEL
Lucia mala prvý pôrod bez komplikácií, ale vyvolávaný. Pôrod s dvojičkami sa rozbehol sám a kontrakcie bolo cítiť o dosť slabšie. „Najväčší rozdiel bol v druhej dobe pôrodnej. Pri prvorodenom synovi to išlo ľahko, pri dvojičkách sa však nedal sústrediť tlak do jedného bodu, bol to zvláštny pocit, no perfektne sme to zvládli a po Zoji prišla o deväť minút na svet aj Elena,“ opisuje šťastná, už trojnásobná mamička.

Nevyužila žiadnu z možností na tlmenie pôrodných bolestí. „Pôrod dvojičiek bol pre mňa naozaj intenzívny zážitok – necítila som bolesť, ale skôr vlny tlaku, ktoré som ustála dýchaním a dobre nastavenou psychikou. Som však zvyknutá na vytrvalosť pri športe, a teda zrejme mám aj vyšší  prah bolesti,“ hovorí Lucia.

Oceňuje prístup zvolenských pôrodníkov, bezprostredne po pôrode jej bol umožnený s deťmi aj dvojhodinový kontakt koža na kožu. Mať dve bábätká naraz je iné ako mať jedno. Podľa Lucie je dôležité nastaviť si systém. Aj keď si mamičky s bábätkami na seba zvykajú postupne, netreba podľa nej čakať. „Ja som sa rozhodla, že dievčatá budú robiť všetko naraz, a tak fungujeme dodnes. Naraz sa budia, prebaľujú, kŕmia, kúpu či spinkajú, vďaka čomu mám čas aj na staršieho syna a na seba,“ hovorí.  

Ďalšie dieťa v dohľadnej dobe neplánuje. „Dúfam, že mám na najbližšie roky odrodené. Pri našom šťastí, ak by to takto ďalej pokračovalo, by to možno boli do tretice trojičky,“ smeje sa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >