Môžu mať dvojičky dvoch rozdielnych otcov?

Patricia Poprocká, 12. januára 2024 o 07:26

Môžu mať dvojičky dvoch rozdielnych otcov? Drvivá väčšina už určite záporne krúti hlavou. Skutočnosť však taká jednoznačná nie je.

Jedna matka, dvojčatá, dvaja otcovia?

Foto: shutterstock

Aj keď je to veľmi zriedkavý prípad, ktorý si žiada priam neuveriteľnú zhodu okolností, dvojčatá naozaj môžu mať dvoch rozdielnych otcov. Potvrdzuje to pôrodník a prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty UK Bratislava-Ružinov profesor Jozef Záhumenský. „Hoci je to extrémne zriedkavé, je to možné, a to dokonca dvoma spôsobmi,“ uvádza vo svojej knihe Pôrodníctvo pre každého.

Ako vysvetľuje, môže sa tak stať v prípade, že má žena tzv. polyovuláciu, teda že naraz dozrejú dve vajíčka. „Ak mala pohlavný styk s dvoma mužmi, každé dozreté vajíčko oplodní spermia iného muža.“

Druhý spôsob je ešte zriedkavejší, a to ak na začiatku tehotenstva nedôjde k potlačeniu ovulácie a žena otehotnie znova počas ďalšieho cyklu, hoci je už tehotná.
Ako však skúsený lekár pripomína, sú to naozaj veľmi výnimočné situácie. „Takéto rarity sú opísané, avšak sú extrémne zriedkavé,“ uzatvára.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >