Vyzerať baby-friendly sa nemocniciam páči, takmer pätina sa stále oháňa titulom, ktorý nemá

Patricia Poprocká, 7. októbra 2021 o 04:28

Máme na Slovensku baby-friendly nemocnice (priateľské k deťom) alebo nie? Už v lete poukázali mimovládne organizácie Ženské kruhy a MAMILA na fakt, že hoci ani jedna nespĺňa tieto medzinárodné kritériá, zhruba polovica sa tvári, že áno. Väčšina z nich následne dala informácie na pravú mieru, deväť, vrátane veľkých v krajských mestách, však stále nie.

Baby-friendly znamená o.i. nulovú separáciu bábätka a fundované poradenstvo o dojčení.

Foto: shutterstock

Deväť nemocníc, z ktorých šesť patrí pod ministerstvo zdravotníctva, sa na svojich webových stránkach stále snaží nejakým spôsobom odvolávať na Baby-friendly Hospital Initiative (BFHI). Ide o kritériá starostlivosti o novorodenca a matku, definované Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a UNICEF, ktoré majú vytvárať podmienky pre dojčenie hneď po pôrode a vždy počas prípadnej inej hospitalizácie. Zahŕňajú o.i. okamžitý a nepretržitý kontakt koža na kožu bezprostredne po pôrode, nulovú separáciu bábätiek, nepoužívanie umelej výživy, kde nie je potrebná či kompetentné rady personálu pri pomoci s dojčením.

Mnohé z týchto opatrení naše nemocnice realizujú po svojom a v súčasnosti nik nekontroluje, kde a do akej miery ich skutočne dodržiavajú. Viaceré z nich však certifikát BFHI využívali ako marketingový nástroj, ktorý mal ženy presvedčiť, aby si vybrali práve ich pôrodnicu ako záruku kvality.

A spomínaných deväť nemocníc, sa na certifikát, ktorý nemajú, odvoláva na svojich weboch nejakým spôsobom dodnes. Ide o nemocnice v Bratislave na Kramároch, Košiciach-Šaci, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Zvolene, Bardejove a Nových Zámkoch.

Čarovná skratka

„V rámci pravidiel BFHI a optimalizácie popôrodnej adaptácie podporujeme okamžitý kontakt novorodenca s matkou po narodení a to nielen pri spontánnom pôrode, ale aj u matiek rodiacich cisárskym rezom,“ uvádza napríklad novorodenecké oddelenie na Kramároch v Bratislave. „Starostlivosť o novorodenca realizujeme podľa princípov Štandardného postupu na výkon prevencie (účinného od 1. 1. 2019): Starostlivosť o matku a novorodenca podľa zásad Baby-friendly Hospital Initiative (BFHI) – podpora vzťahovej väzby a laktácie,“ informuje zasa web novorodeneckého oddelenia Nemocnice Košice-Šaca.

V čom je problém? „Nemocnice sa nemôžu len tak odvolávať, že dodržiavajú tieto štandardy, na základe čoho to tvrdia? Neuskutočnil sa žiaden audit, nik to nekontroloval,“ vysvetlila Miroslava Rašmanová zo Ženských kruhov, jedna zo spoluautoriek správy s tým, že pravidlá BFHI sú medzinárodné, a ak sa na nich chce nejaké zariadenie odvolávať, musí mať ich plnenie naozaj potvrdené kompetentnou inštitúciou.

Pôrodnica v Dolnom Kubíne to zobrala z iného konca. Na svojom webe uvádza, že jej bol v roku 2004 udelený certifikát Baby Friendly Hospital a: „Vzhľadom na sprísnenie kritérií sa nemocnica musí podrobiť novému recertifikačnému auditu. Súčasné kritéria na používanie tohto označenia nespĺňa žiadna z nemocníc SR.“

Zavádzanie v tomto prípade je, že žiadne kritériá sa nesprísňovali, slovenské nemocnice o certifikát prišli jednoducho preto, že štandardy nedodržiavali tak ako treba. Nie je tiež celkom jasné, aký „recertifikačný audit“ má nemocnica na mysli, žiadne sa totiž aktuálne nerobia.

Sľuby sa sľubujú

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré má program BFH na starosti, má vytvárať štandardy, kontrolovať ich zavádzanie, plnenie či zaisťovať školenia personálu, zatiaľ ostáva len pri sľuboch. „Už od roku 2016 sľubuje, že v nemocniciach budú zavedené štandardné postupy na podporu dojčenia, že vykoná audit nemocníc a zabezpečí, aby nemocnice začali kritériá programu BFH spĺňať. Napriek tomu v roku 2021 ani jedna nemocnica tieto kritériá nespĺňa, hoci podľa medzinárodných štandardov Svetovej zdravotníckej organizácie ide o minimálne požiadavky pre fungovanie nemocníc,“ konštatujú Ženské kruhy vo svojom blogu.

Napokon, ministerstvo zdravotníctva od leta nebolo schopné ani zabezpečiť, aby všetky nemocnice v jeho pôsobnosti korektne informovali o BFHI na svojich weboch.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarRolando 7. októbra 2021 o 13:55

    To je jasne, loz je pracovna metoda v SK zdravotnictve, kde v porodnictve ziju v minulom tisicroci. Pausalne nastrihy ako standard.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >