Voľno a prázdniny cez Veľkú noc. A ako budú otvorené obchody?

Gabriela Bachárová, 30. marca 2022 o 04:45

Veľkonočné sviatky tento rok pripadajú na polovicu apríla. Deti budú mať voľno takmer týždeň.

Veľkonočné sviatky sa blížia míľovými krokmi.

Foto: Shutterstock.com

Predposledným voľnom pre školákov pred veľkými letnými prázdninami budú práve veľkonočné prázdniny. Školáci budú od školy oddychovať už od štvrtka 14. apríla, naposledy teda pôjdu do školy v stredu 13. apríla. Doma zostanú až do utorka 19. apríla a do školských lavíc sa vrátia v stredu 20. apríla. Čaká ich teda takmer jeden týždeň voľna.

Termín veľkonočných sviatkov nie je pevne daný tak ako napríklad pri Vianociach. Hovorí sa im preto pohyblivý sviatok a môžu byť v marci či apríli. Výpočet ich dátumu? Veľkonočná nedeľa je prvou nedeľou nasledujúcom po prvom jarnom splne, ktorý prichádza po jarnej rovnodennosti (21. marec).

Na tento rok tak Veľký piatok pripadá na piatok 15. apríla. Kresťania si v tento deň pripomínajú ukrižovanie Ježiša Krista. Pracujúci nejdú do zamestnania, pretože je Deň pracovného pokoja. Veľkonočnú nedeľu, kedy podľa kresťanskej vierouky Ježiš vstal z mŕtvych, slávime 17. apríla a Veľkonočný pondelok 18. apríla, kedy rovnako nejdeme do práce. Veľký pondelok je už viac spojený s ľudovými zvykmi ako s kresťanskými tradíciami. Chodí sa šibať a polievať, dievčatá dávajú šibačom maľované vajíčka, dnes už aj rôzne sladkosti a nalieva sa i alkohol.

Zaujímavosť: pravoslávni kresťania oslavujú veľkonočné sviatky približne o týždeň neskôr, pretože sa pri výpočte ich termínu riadia juliánskym, nie gregoriánskym kalendárom ako my.

Najdôležitejšie dni Veľkej noci

Veľká noc je najvýznamnejším kresťanským sviatkom, dôležitejším aj ako Vianoce, kedy si pripomíname narodenie Ježiša Krista. Predchádza im takzvaný štyridsaťdňový pôst, ktorý začína Popolcovou stredou. Týmto dňom zároveň končia fašiangy, obdobie veselosti a hojnosti. Do obdobia pôstu sa nezapočítavajú nedele, preto v skutočnosti pripadá Popolcová streda na 47. deň pred Veľkonočnou nedeľou, čo je najdôležitejší deň veľkonočných sviatkov.

Kresťania oslavujú aj Kvetnú nedeľu, čo je posledná nedeľa pred samotnými veľkonočnými sviatkami. Veľkonočný týždeň začína Modrým pondelkom, pokračuje Sivým (alebo Žltým) utorkom a Škaredou stredou. Zeleným štvrtkom začína takzvané veľkonočné trojdenie. Po Veľkom piatku si kresťania pripomínajú Bielu sobotu. Veľkonočným pondelkom sviatky nekončia, pokračujú ďalších päťdesiat dní až do Turíc, ktorým sa predtým hovorilo aj Letnice. Je to sviatok zoslania Ducha Svätého na apoštolov po Ježišovom zmŕtvychvstaní.

Ako budú otvorené obchody?
Obchody zatvoria vo všetky tri dni pracovného pokoja, teda na Veľký piatok, Veľkonočnú nedeľu i Veľkonočný pondelok. Výnimku tvoria predajne pri čerpacích staniciach. V prípade núdze si budete môcť nakúpiť aj v nemocničných predajniach. No a napokon, otvorené sú i prevádzky na letiskách. Zatvorený nie je ani predaj cestovných lístkov.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >