Vedci vedia, ako zistiť problémy so srdiečkom ešte pred narodením. Dokonale si ho zobrazili

SITA, gb, 27. marca 2019 o 05:50

Vedci vymysleli postup, ako získať s pomocou magnetické rezonancie a počítačového softvéru jasný pohľad na abnormality srdca ešte pred narodením.

Moderná medicína umožní dokonale zobraziť srdce nanarodeného dieťaťa.

Foto: Shutterstock.com

Britským vedcom sa podarilo vytvoriť najpresnejšie obrázky srdiečok ešte nenarodených detí. Sú presvedčení, že ich postup pomôže v starostlivosti o deti s vrodenými chorobami srdca. Výsledky štúdie publikovali v časopise Lancet.

Výskumníci najprv spravili s pomocou magnetickej rezonancie sériu 2D obrázkov srdca z rôznych uhlov. Keďže je však srdce nenarodeného dieťaťa maličké, bije veľmi rýchlo a bábätko sa navyše v maternici hýbe, zábery boli neostré. Následne ich dali spracovať sofistikovanému počítačovému softvéru, ktorý jednotlivé zábery spojil, zohľadnil srdcový rytmus a vytvoril 3D obraz srdca. Lekári tak získali jasný pohľad na abnormalitu.

Na štúdii sa zúčastnila aj Kirbi-Lea Pettitt, ktorej dcérka Violet-Vienna mala vážnu vrodenú vadu srdcových ciev. Lekár si to prvý raz všimol počas rutinného ultrazvukového vyšetrenia, keď bola v 20. týždni tehotenstva. Potom sa zapojila do štúdie a 3D obraz odhalil zúženie aorty a dve diery v srdci. Skutočnosť, že mali lekári k dispozícii presné obrázky im umožnila pripraviť si plán, ako dieťa zachrániť a z Violet-Vienny, ktorá týždeň po narodení podstúpila náročnú operáciu, je dnes vďaka tomu zdravé 11-mesačné dievčatko.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >