Vakcínu proti HPV budú preplácať zdravotné poisťovne

TASR, gb, 20. februára 2022 o 04:15

Vakcína proti ľudskému papilomavírusu (HPV), ktorý zapríčiňuje rakovinu krčka maternice, bude od mája plne hradená zo zdravotného poistenia.

Očkovanie bude zadarmo.

Foto: Shutterstock.com

Pôjde o novú deväťvalentnú vakcínu (účinkujúcu proti deviatim typom ľudskému papilomavírusu), informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. „Som rád, že sme sa dostali medzi krajiny, ktoré túto liečbu poskytujú zdarma. Vieme, že toto očkovanie chráni pred drvivou väčšinou prípadov rakoviny krčka maternice,” podotkol. Dodal, že na túto chorobu zomrie ročne na Slovensku 200 žien.

Vírus zdravého, imunitne silného človeka nenapadne, potrebuje na to rizikové faktory, ktoré umožnia, aby sa uplatnil. Ide napríklad o oslabenú imunitu alebo vyšší počet sexuálnych partnerov. HPV vírus spôsobuje rakovinu krčka maternice. Tá je jedinou rakovinou, na ktorú existuje očkovanie a kde v prevencii zohrávajú dôležitú úlohu pravidelné prehliadky u gynekológa a vyšetrenie steru krčka maternice.

Slovensko od januára 2019 síce hradilo očkovanie proti HPV vírusu z verejného zdravotného poistenia, avšak len tú najlacnejšiu vakcínu. Za tie, ktoré sú účinné voči viacerým druhom vírusu, sa priplácalo. Očkovanie nepatrí medzi povinné, odporúča ho Úrad verejného zdravotníctva. Je určené dievčatám, ale aj chlapcom (u nich môže vírus spôsobiť rakovinu ritného otvoru alebo genitálne bradavice) od 12 rokov.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >