V Trnave otvoria divadelnú akadémiu pre deti

TASR, 9. septembra 2019 o 04:48

Detskú divadelnú akadémiu s podtitulom Staň sa súčasťou sveta divadla otvára pre žiakov základných škôl trnavské Divadlo Jána Palárika. Po priaznivej odozve na prvý prázdninový divadelný tábor počas tohto leta sa rozhodlo pre dlhodobý projekt.

Divadlo Jána Palárika v Trnave.

Foto: Divadlo Jána Palárika

V akadémii chce ponúknuť deťom možnosť objaviť v sebe doteraz netušené talenty. Prvoradým cieľom však je vytvárať v tejto generácii vzťah k divadlu, predstavovať ho ako atraktívny formát, ktorý prináša nezameniteľný zážitok. Deti sa budú stretávať v dramatickej, výtvarnej a dielni tvorivého písania, ako uviedla koordinátorka projektov pre deti a mládež v divadle Ivica Franeková, raz v týždni. Prihlásiť sa mohli staršie i mladšie deti, rozdelené budú podľa veku do skupín. Talentové skúšky sa uskutočnili 8. septembra. "Budú s nimi pracovať interní pracovníci divadla, ktorí sa podelia o svoje skúsenosti," dodala Franeková s tým, že Divadlo Jána Palárik nechce byť konkurenciou základnej umeleckej škole.

"Detský divák je pre nás dôležitý. Ak chceme, aby divadlo rezonovalo, musíme s ním pracovať ešte intenzívnejšie," konštatovala Franeková. Divadlo má podľa jej slov čo ponúknuť, možnosti si vyskúšalo v uplynulej sezóne aj v rámci tvorivých dielní.

Dielne povedú tvoriví pracovníci divadla, vrátane hercov, dramaturgičky a ďalších. "Deti sa budú učiť robiť divadlo zážitkovou formou, čakajú ich aj víkendové workshopy. Naším zámerom je, aby na konci sezóny vzniklo spoločné predstavenie, malí herci zahrajú, čo v dielni tvorivého písania vznikne a scénu a kostýmy navrhnú malí výtvarníci," uviedla Franeková.

Divadlo odštartovalo svoje pôsobenie v Trnave pred 45 rokmi pod názvom Divadlo pre deti a mládež a v prvých rokoch boli inscenácie pre túto vekovú kategóriu nosnými v jeho repertoári. Neskôr došlo k opakovanej zmene jeho názvu i jeho smerovania.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >