V Prezidentskom paláci aj obradnej sieni. Tento týždeň sa verejne číta deťom

TASR, gb, 3. júna 2019 o 05:42

Čítanie nepatrí len večer do postele, deti si ho tento týždeň môžu užiť na viacerých verejných miestach. Začala akcia Týždeň čítania deťom.

Deti milujú, keď sa im číta. Doma, v škole, v knižnici.

Foto: Facebook Celé Slovensko číta deťom

Akcia sa koná celý týždeň, pričom čítať sa bude na rôznych miestach, v rôznych mestách aj časoch. „Programovo sa do projektu zapájajú rôzne knižnice, školy, materské centrá aj detské domovy po celom Slovensku a začínajú sa pridávať tiež jednotlivci," informovala Kamila Prextová, poverená riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice.

Hlavným organizátorom projektu je občianske združenie Celé Slovensko číta deťom. „Keďže to celé beží v réžii jednotlivých usporiadateľov, nikto sa nemusí obávať nejakej uniformity," odkazuje účastníkom čítaní Prextová. „Naopak, deti v rôznych kútoch Slovenska zažijú netradičné čítania, dokonca v úplne netradičných priestoroch a s netradičnými čítajúcimi. V konečnom dôsledku môže byť práve to akousi pridanou hodnotou, ktorá umocní individuálny zážitok detí ešte oveľa viac."

Akciu otvorili dnes v pobočke košického LitParku v Kulturparku. Pozvanie na čítanie prijali ilustrátor a scénograf Peter Čisárik, herečka Viera Kučerová, herečka bábkového divadla Viktória Sedláková a tiež Košičanom známy potulkár Milan Kolcun. Do programu zapojili aj nadaných žiakov zo super školy ZŠ Hroncova a študenta Konzervatória na Timonovej ulici Tomáša Bodnára.

V utorok 4. júna bude projekt pokračovať programom v Prezidentskom paláci v Bratislave už od deviatej ráno. Čítať deťom bude spisovateľ Daniel Hevier, vydavateľka Mária Števková, spisovateľka Petra Nagyová Džerengová, generálmajor Vladimír Šimko. Okrem čítania čaká deti i prekvapenie.

V stredu 5. júna o desiatej v Mestskej knižnici mesta Piešťany bude čítať deťom spisovateľ Ján Uličiansky, hudobníčka a spisovateľka Dorota Nvotová, ilustrátorka a animátorka Alica Kucharovič, bábkoherci Alžbeta Kamenská a Šimon Králik a moderátor Dado Nagy.

Vo štvrtok 6. júna v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici príde čítať primátor mesta banská Bystrica Ján Nosko, výtvarníčka a autorka kníh Zuzana Almáši Koreňová, redaktor RTVS Marek Pivoluska, speváčka Terézia Králiková a herečka Patrícia Pivolusková. V programe vystúpi aj klaviristka Anna Burdová. V popoludňajších hodinách sa čítanie presunie do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Čítajúci maratón ukončia v piatok 7. júna o desiatej hodine v Obradnej sieni mesta Sliač, kde budú čítať deťom herci Marián Slovák, Eva Matejková, Ondřej Daniš a primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

Okrem týchto šiestich modelových čítaní sa do projektu v tomto roku prihlásili aj knižnice ZŠ a MŠ po celom Slovensku. Čítať sa bude v mestách Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bratislava, Budča, Bystré, Čadca, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Lučenec, Komárno, Košice, Levice, Liptovský Hrádok, Nitra, Nové Zámky, Kremnica, Prievidza, Poprad , Piešťany, Svidník, Senec, Senica, Sliač, Sielnica, Trnava, Trenčín, Vranov nad Topľou, Zázrivá, Šenkvice, Zvolen, Žilina.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >