V levickej nemocnici porodila žena s covidom. Zdravotníci si pôrod vopred nacvičili

gb, 5. decembra 2020 o 04:38

Prejavila prianie zostať po pôrode so svojím dieťatkom, zdravotníci jej vyhoveli. Deväťnásťročná žena pozitívna na koronavírus porodila v levickej nemocnici zdravého chlapca.

Zdravotníci levickej nemocnice sú na pôrody covid pozitívnych tehotných žien pripravení.

Foto: nemocnica Levice

Covid pozitívne ženy sa v mnohých zdravotníckych zariadeniach dočkali po pôrode nemilého správania. Deti im zdravotníci odoberali, hoci podľa Svetovej zdravotníckej organizácie na to nie je žiadny dôvod a ide o protiprávne jednanie. Minister zdravotníctva pod tlakom ombudsmanky, mimovládiek či samotných rodičov vyzval zdravotnícke zariadenia, aby od tejto praxe upustili. Levická nemocnice sa presne v súlade s týmto odporúčaním zachovala a dieťa matke nevzala. Na celý pôrod sa navyše dopredu pripravila. Už v auguste si personál vyskúšal simulovaný pôrod covid pozitívnej ženy.

„Pacientku sme prijali na oddelenie prvého decembra s vedomím pozitivity na koronavírus. Išlo o jej prvý pôrod, boli prijaté všetky protiepidemiologické opatrenia,“ vysvetľuje primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice Gabriel Mančík.

Všetci lekári i personál museli mať po celý čas ochranné obleky, ochranné rúško, štít, rukavice. V úvodnej fáze pôrodu musela mať ochrannú rúšku aj rodička a prísne sa dbalo na to, aby pri pôrode bolo čo najviac eliminované riziko možnej nákazy predovšetkým bábätka, ale aj lekárov a sestier.

„Pôrod sa napokon realizoval cisárskym rezom, matka aj dieťatko sú v poriadku. Podľa priania rodičky sme jej umožnili, aby mala bábätko po celý čas pri sebe, samozrejme pri dodržaní preventívnych protiepidemiologických opatrení,“ hovorí primár. Zdravý chlapček dostal meno Patrik, narodil sa s mierami 3 950 gramov a 50 centimetrov.

Žena by mala zostať v nemocnici päť dní po pôrode, počas pobytu ešte absolvuje test na koronavírus. ,,Personál nášho gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v praxi zúžitkoval vedomosti a zručnosti z teoretickej a praktickej prípravy na boj s infekciou Covid-19, ktorú sme si vyskúšali v auguste pri simulovanom pôrode covid pozitívnej pacientky. Všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom na pôrode zúčastnili, patrí veľké poďakovanie za nasadenie, profesionalitu a obetavosť,“ uviedol primár. Na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení Nemocnice AGEL Levice je zaškolený celý personál oddelenia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >