V košickej nemocnici majú teraz ženy viac súkromia, rodia vo vlastných pôrodných boxoch

Gabriela Bachárová, 1. mája 2019 o 05:57

Nemocnica v Košiciach-Šaci zrekonštruovala pôrodnicu a oddelenie šestonedelia tak, aby v nich ženy mali viac súkromia.

Oddelenie šestonedelia v košickej nemocnici.

Foto: TASR

Partner alebo blízka osoba pri pôrode môže byť veľmi nápomocná. Intimita je ale kľúčová. Dopomôže navodiť budúcej mamičke psychickú pohodu, čo ju môže pozitívne ovplyvniť a samotný pôrod je potom pre ňu jednoduchšie zvládnuteľný. Práve tento fakt bol prvoradým pri plánovaní nových pôrodných boxov s vlastným sociálnym zariadením a centrálnym monitorovacím systémom,“ vysvetľuje prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Ján Richnavský.

„Ak je rodiaca žena vyrušovaná rôznymi rušivými elementmi (hluk, smäd, hlad, zima, pozorovanie cudzími osobami) a stratí pocit súkromia, nedokáže sa naplno sústrediť a dať zo seba najlepší možný výkon. Žena nemá mať pred pôrodom strach, má mať pocit bezpečia a pochopenia, byť uvoľnená a pokojná. Strach má často za následok vznik napätia, kŕčov, a takto dôjde k vzniku začarovaného kruhu," uviedol primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Erik Dosedla.

„Žena sa počas pôrodu plne sústredí na bábätko, zvládanie kontrakcií a príchod do cudzieho prostredia. Ak je nové prostredie stresujúce, začne sa v telo produkovať adrenalín, ktorý je zodpovedný za útok alebo útek, teda obranné reakcie, ktoré nás nútia chovať sa tak, aby sme zachovali život seba a bábätka. To sa môže prejaviť aj zoslabením až zastavením kontrakcií," vysvetlil.

Zrekonštruované priestory pôrodnice.

Foto: Nemocnica-Šaca

Pôrodnica okrem pôrodných boxov získala rekonštrukciou priestorov kliniky aj dve úplne nové operačné sály. „Tie budú využívané tak na pôrody, pri ktorých je indikovaná sekcia, teda cisársky rez, ako aj na ostatné gynekologické zákroky,“ uviedol prednosta Richnavský.

Pôrodnica v Košiciach-Šaci.

Foto: Nemocnica Košice-Šaca

Počas rekonštrukcie prešlo kompletnou obnovou aj oddelenie šestonedelia. „Žena je po privedení malého človiečika na svet neskonale šťastná, ale je aj úplne vysilená. Potrebuje prvé dni prežiť v príjemnom prostredí a venovať všetku energiu zžitiu sa so svojím bábätkom, nastaveniu dojčenia a hlavne potrebuje oddychovať. Preto sme sa pri rekonštrukcii zamerali na vytvorenie prostredia, ktoré jej ponúkne nielen komfort, ale aj navodenie domáckej atmosféry. Ubytovanie hotelového typu je medzi mamičkami veľmi obľúbené, preto sme sa snažili urobiť všetko preto, aby sa u nás tak trochu ako doma aj skutočne cítili,“ vysvetľuje primárka Novorodeneckého oddelenia Slávka Virágová.

Kompletná rekonštrukcia pôrodnice trvala viac ako pol roka, investora stála viac ako dva milióny eur. „Naši odborníci pomôžu na svet priemerne 1 900 bábätkám ročne a budúce mamičky radia našu pôrodnicu medzi jednu z najlepších na Slovensku," uzavrel riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Prečo je pre rodiacu ženu dôležité súkromie?
Odpovedá Erik Dosedla, primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v nemocnici Košice-Šaca
Pôrod je prirodzená schopnosť ženy, rovnako ako tehotenstvo, dojčenie a materské správanie. Je to pre ženu jedinečný, neopakovateľný a intímny zážitok, ktorý si bude pamätať na celý život. Niektoré ženy majú konkrétnu predstavu a želania, ako by mal ich pôrod vyzerať, ako by sa malo zaobchádzať s ich novonarodeným dieťatkom, kto by ich mal počas pôrodu sprevádzať, aby sa neprekročila ta pomyselná hranica súkromia a najväčšej intimity.

Psychika počas pôrodu veľmi krehká, žena má v sebe veľa rôznych strachov o seba aj o dieťa. Zvlášť pred prvým pôrodom môže strach znižovať jej schopnosť veriť v seba. Akékoľvek poznámky z okolia ju môžu zahanbiť, zneistiť, čo môže ovplyvniť pôrod. Začne kontrolovať svoje správanie a nebude konať tak inštinktívne, ako keď si myslí, že sa na ňu nikto nepozerá. Prestáva si veriť, na povrch začnú plávať rôzne strachy a klesá jej istota v to, že to dokáže.

Dôležité je, aby žena dôverovala svojmu telu, ak verí, že pôrod zvládne a má pri sebe blízkych ľudí, ktorí ženu podporia a povzbudia aj v čase, kedy je už psychicky aj fyzicky vyčerpaná, má to na ženu pozitívny vplyv. Psychika zohráva pri pôrode mnohokrát kľúčovú úlohu.

Sú ženy, ktoré chcú porodiť svoje dieťatko čo najprirodzenejšie. Nechcú, aby sa umelo zasahovalo do ich najintímnejších intímností, ktoré zdieľajú len so svojimi partnermi. Je pravda, že nie všetky ženy majú rovnakú predstavu o svojom pôrode - niektoré ženy potrebujú intenzívnu starostlivosť, iné naopak očakávajú, že sa do pôrodu nebude vôbec zasahovať a žena to chce zvládnuť sama v absolútnom súkromí a v prítomnosti minimálneho počtu osôb."


Nová toaleta.

Foto: TASR


Oddelenie šestonedelia.

Foto: TASR








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >