V kaši Hami našli baktériu salmonellu

gb, 15. septembra 2021 o 04:00

Ak máte doma nemliečnu ryžovú banánovú kašu určenú pre deti od štvrtého mesiaca, vráťte ju späť do obchodu.

Máte kašu doma? Vráťte ju do obchodu.

Foto: archív

Úrad verejného zdravotníctva obdržal na základe úradnej kontroly potravín oznámenie o nevyhovujúcom výrobku. Ide o nemliečnu ryžovú banánovú kašu Hami, ktorá je určená pre deti od ukončeného štvrtého mesiaca, váži 170 gramov a dátum minimálnej trvanlivosti je do 20. apríla budúceho roka. Číslo šarže je 101248648, EAN kód: 5900852047947.

„Podľa skúšok vykonaných Odborom laboratórnych činností Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre a Národným referenčným laboratóriom pre salmonelózy na Úrade verejného zdravotníctva bola v predmetnom výrobku zistená Salmonella Enteritidis," uviedol hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Orgány verejného zdravotníctva v súčasnosti prijímajú opatrenia na stiahnutie výrobku z nášho trhu. Výrobok zároveň nahlásia aj do medzinárodného Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF).

„Keďže sa uvedený výrobok ešte môže nachádzať v obchodnej sieti na území Slovenskej republiky, odporúčame spotrebiteľom, aby výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja," dodal hlavný hygienik.

Najčastejšími príznakmi salmonelózy sú nevoľnosť, hnačka, horúčka a kŕče v podbruší 12 až 72 hodín po infikovaní. Zvlášť vnímavé na vznik infekcie sú deti do piatich rokov, osoby s poruchami imunitného systému a ťažkými, napríklad onkologickými ochoreniami, ale i tehotné ženy.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >