V Grécku sa narodilo dieťa, ktoré má troch rodičov

ČTK, gb, 15. apríla 2019 o 20:02

V Grécku prišlo na svet zdravé dieťa, ktoré má troch rodičov. Narodilo sa totiž po umelom oplodnení, pri ktorom bolo spermiami otca oplodnené vajíčko darkyne s implantovanou DNA matky, uviedla agentúra AFP.

V Grécku sa narodilo dieťa troch rodičov.

Foto: shutterstock.com

Grécki lekári považujú túto metódu umelého oplodnenia za prielomovú, ďalší odborníci ale upozorňujú, že ide o eticky sporný proces a že by sa táto metóda mala používať výlučne v prípadoch, keď pomôže zabrániť prenosu vážneho dedičného ochorenia. V Grécku bola použitá len kvôli zvýšeniu šance na úspešné otehotnenie.

Chlapec sa narodil 32-ročnej žene, ktorá pred otehotnením absolvovala niekoľko neúspešných cyklov umelého oplodnenia. Lekári z gréckeho pracoviska Institute of Life sa preto rozhodli zvýšiť jej šance genetickou úpravou darovaného vajíčka. Použili pritom metódu MST (Maternal Spindle Transfer), kedy sa v rámci umelého oplodnenia in vitro (IVF) prenesie komplex chromozómov z vajíčka matky do vajíčka darkyne.

Dieťa narodené týmto spôsobom má tak genetickú informáciu od troch rodičov zároveň, pretože okrem jadrovej DNA od otca a matky disponuje i mitochondriálnou DNA od darkyne vajíčka.

"Nespochybniteľné právo ženy stať sa matkou s pomocou vlastného genetického materiálu sa stalo skutočnosťou. Sme veľmi hrdí na to, že môžeme oznámiť inováciu v asistovanej reprodukcii a sme schopní umožniť ženám, u ktorých IVF opakovane zlyhalo alebo majú vzácnu mitochondriálnu genetickú chorobu, mať vlastného potomka," uviedol Panajotis Psathas, ktorý gréckemu pracovisko šéfuje.

Narodenie zdravého dieťaťa je podľa gréckych lekárov prvým úspechom projektu, na ktorom spolupracujú so španielskou klinikou Embryotools. Jeho súčasťou je 24 žien, pričom osem z nich už čaká na transfér pripravených embryí.

Priekopníkmi metódy sú britskí lekári, ktorí vlani získali povolenie uplatniť ju v prípadoch, keď ide o to zabrániť prenosu dedičnej choroby z matky na dieťa. Práve britskí odborníci ale považujú za eticky sporné, aby sa genetická manipulácie s vajíčkom používala v prípadoch, keď ide iba o zvýšenie šance na gravidity inak zdravých žien.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >