Unikátne odhalenia: Čo všetko vníma dieťa v maternici ešte pred narodením a aký vplyv na jeho psychiku má citové rozpoloženie matky?

ahojmama.sk, 20. mája 2024 o 05:13

Aký je život dieťaťa pred narodením? Vníma oveľa viac než by si mnohí mysleli a na jeho osobnosť a emocionálny stav majú vplyv aj rozhodnutia, ktoré robia jeho rodičia ešte počas jeho života v maternici. Viac opisuje kniha, ktorá sa dostáva na slovenský trh.

Dieťa v maternici vníma oveľa viac než by si mnohí mysleli. Ilustračné foto.

Foto: Agel Zvolen

Jej autorom je svetoznámy kanadský profesor, vedec, psychiater a spisovateľ Thomas Verny, rodák z Bratislavy. Jeho kniha Tajný život nenarodeného dieťaťa nie je novinkou, prvý raz však teraz vyšla v slovenskom preklade.

Profesor Verny je priekopníkom prenatálnej a perinatálnej psychológien napísal 8 kníh a 47 vedeckých prác. „Ako psychiater som sa celý život zaujímal o pamäť a myseľ. Na začiatku mojej kariéry ma to priviedlo k založeniu vedy prenatálnej a perinatálnej psychológie. Pred niekoľkými rokmi som sa začal zaujímať o bunkovú pamäť a bunkovú inteligenciu," hovorí 88 - ročný Thomas Verny, ktorý študoval aj v Toronte či na Harvarde.

V knihe Tajný život nenarodeného dieťaťa uvádza závery medicínskych výskumov, čo všetko ovplyvňuje formovanie osobnosti dieťaťa, čo ho môže brzdiť, čo podporovať. Tiež vysvetľuje, ako veľmi je dôležitá emocionálna pohoda matky počas tehotenstva, a že starostlivosť rodiča o nenarodené dieťa a postoj k nemu môžu na celý život ovplyvniť jeho fyzické zdravie a emocionálnu stabilitu. „Rozhodnutia, ktoré robí rodič dnes, zásadným spôsobom určujú, ako sa bude dieťa cítiť. Rodič môže svojmu dieťaťu darovať podmienky pre šťastný a zdravý život,“ vraví Thomas Verny.

Thomas Verny sa narodil v Bratislave a v roku 1952 emigroval do Kanady, kde teraz žije so svojou manželkou v meste Stratford. Z rodnej krajiny utekal s rodičmi ako dieťa hneď dvakrát – prvý raz v roku 1942 ako šesťročný do Maďarska kvôli nacistom. Thomasov starý otec mal v tom čase jedinú tlačiareň v Bratislave, no aj s manželkou boli odvezení do Osvienčimu a tam zabití. Po vojne sa Thomas na Slovensko vrátil, no po nastolení komunistickej diktatúry sa v roku 1949 odsťahoval do Viedne. Do Kanady odcestoval, keď mal 16 rokov. Jeho otec bol právnik a matka sa starala o domácnosť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >