Unikátna GPS hra v Trnave. Jedinečné sochy ľudí z minulosti ukážu históriu mesta, aj si zabeháte

gb, 15. júla 2020 o 04:30

V Trnave vymysleli originálnu GPS hru, vďaka ktorej možno netradične spoznať históriu tohto prvého kráľovského mesta. Zabavia sa pri nej nielen deti, ale aj dospelí a sprevádzať ňou bude hlas slovenského herca Kamila Mikulčíka.

Hra vás zavedie do minulosti, zažijete dobrodružstvo aj spoznáte históriu Trnavy

Foto: Peter Cagala, Martin Hesko

Zažiť stredovekú Trnavu môžete nielen na vlastné oči, ale aj nohy. Trnava totiž v júli spustila novú GPS hru Mocný opasok, ku ktorej stačí mobilný telefón a chuť spoznávať históriu hravým spôsobom. Trasa hry vedie popri trnavských hradbách, ktoré obkolesujú Trnavu ako Mocný opasok už vyše 800 rokov. Na hradbách navštívite novovzniknuté sochy staviteľov, nočnú hliadku, hasičov, zamilovaných študentov, kurucov i tajomného žobráka.

Cieľ hry: Pomôžte mestskému vrátnikovi Portariovi nájsť stratený kľúč od Dolnej brány, skôr ako do mesta príde slávny kráľ Ľudovít z Anjou.

„Princíp hry je veľmi jednoduchý. Každá socha prichádza z rôzneho storočia, ale všetky spája jeden príbeh a jeden stratený kľúč. Ide o kľúč od Dolnej Brány, ktorý stratil mestský vrátnik Portarius pri svojej rannej ceste do práce. Počas dobrodružnej cesty budete riešiť drobné úlohy, hádanky, budete chodiť i utekať. Zároveň zistíte mnohé zaujímavosti o výstavbe hradieb, rozmachu Trnavy, požiaroch aj dobývaní tohto kráľovského mesta. A samozrejme, že vás na konci čaká originálne prekvapenie,“ vysvetľuje Peter Cagala, vedúci úseku kultúry v Trnave.

Nazrite do histórie Trnavy aj pomocou novovytvorených sôch.

Foto: Peter Cagala, Martin Hesko

Mesto Trnava hru pripravovalo od júna 2019, kedy začali vznikať prvé modely sôch, scenár hry, kľúčový príbeh, stanoviská, úlohy pre hráčov, ilustrácie a grafika. Je napísaná hravým jazykom a dostupná v slovenčine i angličtine. Hlas v audio verzii jej prepožičal slovenský herec Kamil Mikulčík, vďaka čomu to bude silný zážitok aj pre najmenších, ktorí ešte nevedia čítať.

Hru Mocný opasok si nemusíte inštalovať a ani sťahovať aplikáciu. Je zadarmo a spúšťa sa online cez stránku hradby.trnava.sk. Je naprogramovaná tak, aby sledovala GPS polohu hráčov, ktorí sa presúvajú zo stanoviska na stanovisko. Mala by byť tiež kompatibilná s každým smartfónom. Ide tak o jedinečné spojenie histórie a technológie, ktoré bude baviť svojím humorom a farebnými ilustráciami.

Inštalácia sôch.

Foto: Peter Cagala, Martin Hesko







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >