Ukrajinské deti chodia k lekárovi s teplotou či tráviacimi ťažkosťami

TASR, 4. apríla 2022 o 03:59

Často však tiež potrebujú skontrolovať zdravotný stav po dlhej a vyčerpávajúcej ceste z Ukrajiny na Slovensko.

Ukrajinské deti potrebujú niekedy len skontrolovať zdravotný stav.

Foto: Shutterstock.com

Ukrajinské deti na Orave ošetrujú na detskom oddelení dolnokubínskej nemocnice. Možnosť vyšetrenia sprístupnila nemocnica predbežne na dva dni v týždni, a to pondelky a štvrtky. Zdravotnú starostlivosť poskytujú pacientom do 19 rokov. Primárka detského oddelenia Beáta Dudášiková uviedla, že doposiaľ ošetrili viac ako 90 detských pacientov z Ukrajiny.

„Týmto krokom sme chceli zjednodušiť riešenie zdravotného stavu detí pre mamičky z Ukrajiny v našom regióne. Cieľom je urýchliť ich včlenenie do kolektívov v školách a škôlkach, keďže niektoré mamy si pomerne rýchlo našli prácu na Orave,” priblížila primárka. Utečenci tak nemusia hľadať lekára podľa spádovej oblasti a miesta ubytovania.

Dudášiková vysvetlila, že v mnohých prípadoch je potrebné overiť zdravotný stav detí po náročnej ceste z Ukrajiny a ich spôsobilosť začleniť sa do kolektívu. Podľa jej slov sú do budúcna pripravení riešiť nielen akútnu neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ale aj preventívne prehliadky s očkovaním. „Zo všetkých doposiaľ ošetrených detí z Ukrajiny bolo desať akútne chorých. Najčastejším problémom boli teploty a tráviace ťažkosti,” skonštatovala.

Dudášiková ubezpečila, že v prípade potreby môžu starostlivosť rozšíriť o ďalšie dni. „Ohlasy sú zatiaľ veľmi pozitívne. A to nielen od mamičiek a detí z Ukrajiny, ale aj zo strany tunajších poskytovateľov ubytovania a školských zariadení,” zhodnotila.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >