Treba bábätko merať hneď po narodení? Pôrodnica zvolila jednoznačné riešenie

Patricia Poprocká, 17. decembra 2021 o 04:42

„Dnes prišiel na svet náš Jurko, váha 3750 gramov, dĺžka 48 centimetrov!“ Viete si predstaviť takýto oznam bez posledného údaju? Meranie a váženie bábätiek sa v našich pôrodniciach považuje za dôležitý úkon, kvôli ktorému dokonca zdravotníci často prerušujú kontakt koža na kožu. Sú však i pôrodnice, kde novorodencov nemerajú hneď.

Kontakt s matkou koža na kožu je v prvých hodinách po pôrode dôležitejší než váženie či meranie bábätka.

Foto: shutterstock

„Milé nastávajúce mamičky, na základe odporúčania ortopédov a neonatológov sme sa rozhodli, že dĺžku novorodenca budeme merať až 3. deň po pôrode... Veríme, že budete naše rozhodnutie rešpektovať, a že budete u nás spokojné,“ informovala svojho času na sociálnej sieti napríklad pôrodnica v Šumperku.

Dôvod? Chceli tak zabrániť nefyziologickému násilnému naťahovaniu nožičiek zo schúlenej polohy plodu v maternici, pretože je to „pre novorodenca po pôrode traumatizujúce a z ortopedického hľadiska nevhodné“.

Na číselné údaje o svojom dieťati je zvedavých veľa rodičov, dokonca aj ženy, ktoré rodili doma, neodolali a svoje deti v prvých hodinách po pôrode zväčša vážili a merali. „Švagor doniesol váhu a manžel dcérku zasa meral. Ale aj ja som bola zvedavá,“ spomína napríklad na svoj domáci pôrod Anna, matka prváčky.

Údaj o hmotnosti považujú odborníci za dôležitejší než o dĺžke, aby bolo potom s čím porovnávať prospievanie bábätka. Naopak, dĺžka už taká smerodajná nie je, väčšinou nemá výpovednú hodnotu. Sú prípady z pediatrických poradní, kedy napríklad bábätko za prvý mesiac v porovnaní s dĺžkou pri narodení „enormne narástlo“ či sa dokonca „zmenšilo“.

Pedagogička vývinového pohybu dojčiat Angelika Kováčová z centra Babyfit má vysvetlenie: „Nie je meranie ako meranie, závisí to od zdravotníka i ďalších faktorov.“ Odklad merania bábätka na neskôr považuje za krásne ohľaduplný. „Príchod na svet je pre bábätko namáhavý sám o sebe, čím jemnejšie sa to udeje, tým lepšie a pre dieťatko optimálnejšie. Bábätko potrebuje oddych a čo najmenej invazívnych zásahov a je dobré, že sa myslí na to, čo je nevyhnutné a čo nie,“ povedala.

Prirodzenou potrebou matky a dieťaťa v prvých hodinách po narodení je neprerušovaný kontakt koža na kožu, počas ktorého môžu lekári na matke urobiť aj prvotné vyšetrenia novorodenca. Na všetko ostatné je čas – váženie môže počkať niekoľko hodín, meranie dokonca niekoľko dní. Napokon, sú to len čísla...

Zmení niekedy rutinu aj niektorá z našich pôrodníc?


ANKETA:

Pári sa vám nápad odložiť meranie novorodenca až na tretí deň?

92,5%



6,8%



0,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >