„Toto som deťom nikdy vysvetľovať nechcela...“ Aj osobnosti dnes riešia doma vojnu na Ukrajine

Gabriela Bachárová, 6. marca 2022 o 04:10

Syn Lenky Šóošovej doma kreslil mierový obraz. Viky Ráková zverejnila fotku svojej spokojnej rodiny na ihrisku a modlí sa za skončenie vojny. Zuzana Vačková sa vybrala s vnúčikom tiež na detské ihrisko a život v mieri už viac nepovažuje za samozrejmosť. Ako sa slovenské a české osobnosti vyrovnávajú vo svojich rodinách s ruskou agresiou? Pozrite sa!

Obľúbená herečka Zuzana Vačková je už dva roky milujúcou babičkou dvojročného vnúčika. Až teraz, keď prišla na Ukrajinu vojna, si uvedomila, že život v mieri nie je samozrejmosť, ale naopak veľký luxus. „Byť bez strachu na detskom ihrisku. Pred týždňom taká banálna vec. Dnes? Neviem vyjadriť slovami pocit vďaky, že to tak máme. A sediac na slnkom zaliatom ihrisku, počúvajúc dohadovanie sa detí o lopatku som sa modlila, aby takto mohli sedieť v pokoji a v mieri všetky babky. A mamy, otcovia, dedkovia, tety, strýkovia...” nechala sa počuť a na sociálne siete pridala fotografiu práve s vnukom na ihrisku.



Vojnu na Ukrajine dnes preberajú asi v každej rodine s deťmi, pretože aj tie chcú pochopiť, čo sa deje a či sme aj my ohrození. V každej domácnosti sa s ťaživou témou vyrovnávajú po svojom. U televíznej moderátorky Lenky Šóošovej sa kreslilo. „Keď som bola malá, kreslili sme v škole na chodník veľký obraz za mier. Každá trieda mala svoju časť. Pamätám si tú našu, kreslili sme svet, kde bolo veľa, veľa detí rôznej pleti, mali hore ruky a nad nimi napísané Mier. Rozprávala som to malému. Rozhodol sa kresliť, veľa kresliť a takto som dopadla ja. Čo máme doma, ani nechcite vedieť...” napísala moderátorka k fotografii, ktorú zavesila na sociálne siete.



Vojna na Ukrajine hlboko zasiahla aj herečku Viki Rákovú. „Bože, ktorý si na nebesiach, dopraj všetkým tvoje požehnané ticho a mier!” želá si pri pohľade na svojich dvoch synov. Tých vyfotografovala, ako sa spoločne so svojím otcom hrajú bezstarostne na ihrisku.





Herečka a moderátorka Kristína Tormová vystúpila na zhromaždení na podporu Ukrajiny. V príhovore zúčastneným spomenula rovnako ako Zuzana Vačková len zdanlivú samozrejmosť života v mieri: „Mnohí z nás sme si za ostatné dni uvedomili, že tie samozrejmé veci, ktoré denne žijeme, už nie sú takou samozrejmosťou. Napríklad to, že môžeme byť večer všetci spolu doma, so svojimi rodinami, vo vlastných posteliach… Svet zachvátilo zlo a minulý týždeň sme sa zobudili do iného sveta, ktorý sa nám nepáči!”

Pripomenula, že popri všetkom zlom nesmieme zabúdať na dobro, ktoré robíme, keď Ukrajine a Ukrajincom pomáhame. Poďakovala „všetkým, ktorí sa zlu nepostavili ďalším zlom a nenávisťou, ale ktorí dokázali svoj strach, úzkosť, či frustráciu z tejto situácie pretaviť do ochoty pomôcť. Akokoľvek. Tisícimi spôsobmi, finančne, umením, hmotnou pomocou, tým, že sme odídencom otvorili svoje príbytky, poskytli svoje postele či gauče, počúvaním, objatím, akokoľvek! Každý po svojom, vo mikrosvete svojich možností… Ale z týchto mikrosvetov sa tvorí celý veľký svet”.



S ťažkou situáciou, ktorá panuje na Ukrajine a ktorá hrozí prerásť do oveľa väčšieho konfliktu, sa každý vyrovnáva po svojom. Kristína Tormová má tiež svoje tipy: „Obliecť si najružovejšiu bundu na svete a cítiť ako HubbaBubba. Vidieť viac neobyčajných obyčajností. Krásno je. Tešiť sa veľmi. Pomáhať, ako sa len dá a dá sa viac, ako sme si mysleli. Byť. Len tak. S kávou ideálne. Robiť si radosť. Akokoľvek. Veľa. Ešte viac ako predtým. Ja divadlom. Humor lieči.”



Zatiaľ čo speváčke Katke Koščovej pomáha pohyb, jej muž sa upokojuje pri skladaní puzzle. „Nikdy v živote sme nemali puzzle, okrem tých detských. Ale nikdy tisíckové. Včera si môj muž vybral gýčový obrázok Benátok, lebo pri skladaní Aninho (štvorročná dcérka speváčky) puzzle zistil, že mu to celkom dobre čistí hlavu. Puzzle, chápete?” obrátila sa na svojich fanúšikov neveriaca speváčka. „Mne pomáha chodiť, inak skoro nič. Ešte upratovať. Práve idem vyprať uteráky a obliečky po mamke s tromi deťmi, ktorí predvčerom prespali v sestrinom dome. Potom sa asi pridám ku skladaniu toho gýčového obrázku…” zverila sa so svojimi pocitmi a pridala zoznam organizácií, prostredníctvom ktorých možno pomôcť ukrajinským občanom.





V novembri 2017 boli herci a manželia Róbert Jakab a Anička Jakab Rakovská na návšteve Kyjeva. Spolupatričnosť s ťažko skúšanou Ukrajinou teraz dali najavo tým, že na sociálnej sieti publikovali zamilovanú fotografiu práve z tohto výletu. „Lásku nikdy nezabiješ,” odkazujú agresorovi o to naliehavejšie, že im na konci januára do rodiny pribudlo druhé dieťa. „Mužská populácia sa navýšila o ďalšieho chlapa. Dorovnali sme stavy v rodine. Vitaj, Ondrej Jakab,” informoval všetkých šťastný otecko.



Šťastní rodičia.



Do pomoci ukrajinským ženám a deťom, ktoré pred vojnou utiekli do Česka, sa spolu so svojimi deťmi, ktorých tak učí spolupatričnosti, zapojila aj česká herečka Aňa Geislerová. „Dnes sme s deťmi vytriedili hračky, nakúpili, naložili auto a odviezli, čo sa dalo a bolo potrebné pre 50 žien a detí, ktoré dorazia do Dobřichovic. Nájdu tu, dúfam, pocit bezpečia a starostlivosť ľudí, ktorým ich osud nie je ľahostajný. Som veľmi rada. Spolupatričnosť ľudí je v ťažkých chvíľach to, čo dodáva silu všetkému čeliť. Sme svorka, sme spolu,” uviedla herečka.





„Nikdy som si nemyslela, že sa niekedy dožijem toho, aby sa ma moje dieťa pýtalo, či bude vojna a či sme v bezpečí. A zviera sa mi srdce pri pomyslení na všetky deti, ich rodiny a všetkých tých nevinných ľudí zasiahnutých týmto tragickým aktom agresie,” trápi vzniknutá situácia aj Danielu Peštovú, českú modelku a manželku speváka Paľa Haberu.



Deti sa s vojnou na Ukrajine vyrovnávajú, ako vedia. Syn českej modelky a herečky Simony Krainovej sa potreboval obliecť do svetra s ukrajinskými farbami modrou a žltou. Hľadal ho doma asi pol hodiny a takmer prišiel neskoro do školy. „Toto je jeho detský boj so zlom. Inak to vraj nevie. Ja viem len jedno. Že to vie určite lepšie ako my dospelí. Pýtal sa ma, prečo sa nevieme dohovoriť, slušne a s úctou a láskou riešiť problémy. Ako im toto chceme vysvetliť? Hanbím sa a je mi do plaču. Toto som deťom nikdy nechcela vysvetľovať a ukazovať. Hanba všetkým, ktorí našim deťom spôsobujú bolesť a môžu za ich strach a neistotu,” nebrala si modelka servítky.










Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >