Tip na výlet, Tokaj: Malebné lány viníc, Rozhľadňa, z ktorej nevidno a stredoveké pivnice, kde sa možno stratiť

Patricia Poprocká, 9. júna 2023 o 05:16

Je to perla Slovenska, prinášajúca potešenie pre oči a milovníkom vína aj pre chuťové bunky. Tokajská oblasť na juhovýchode krajiny je nádherný kraj, v ktorom cítiť vinársku tradíciu stáročí, a ktorý má čo ponúknuť návštevníkom všetkých vekových kategórií.

Tokajské vinice sú unikát, pre pestovanie tu platia prísne pravidlá.

Foto: Patricia Poprocká

Vedeli ste, že Tokajská oblasť je jednou z piatich na svete, kde sa dá vďaka jedinečným prírodným podmienkam dopestovať hrozno na výrobu prirodzene sladkého vína, bez pridania cukrov? Pre pestovateľov tu platia prísne kritériá, môžu pestovať len vybrané druhy – lipovina, furmint, muškát žltý a zeta, pričom víno možno vyrábať len zo zdravého a nepoškodeného hrozna. Hrozno sa pestuje výlučne na svahoch, čo znamená síce nižšie výnosy, ale zas vyššiu kvalitu. Ďalšou zvláštnosťou sú stredoveké pivnice, v ktorých víno zreje, a ktoré sa tiahnu podzemím krížom-krážom. No a napokon nádherná príroda kamkoľvek pozriete. Miestni sú na svoj kraj primerane hrdí a vinárskeho ducha tu cítiť na každom kroku.

Tokaj sa určite oplatí navštíviť.

Foto: Patricia Poprocká

Návštevníci majú na výber – možno tu tráviť čas v prírode, turistikou, pri ochutnávkach miestnych špecialít alebo tiež športovo, napríklad na bicykloch. Tokajským regiónom vedie 15-kilometrová cyklotrasa, kde sa príliš nezapotíte, ale zas si doprajete kvalitný aktívny odpočinok.

Rozhľadňa bez výhľadu

Väčšina tokajského územia sa nachádza v Maďarsku (5000 hektárov), u nás je len 907 hektárov, čo vytvára najmenšiu vinohradnícka oblasť u nás i vo svete. Jej začiatok je daný na našom území vrchom Rozhľadňa (469 metrov nad morom) a končí sa v Maďarsku sútokom riek Tisa a Bodrog.

Rozhľadňa je najvyšší vrch Zemplínskych vrchov a možno si naň urobiť príjemnú, nenáročnú túru. Najrýchlejšie sa naň dostanete z obce Veľká Tŕňa, miernym stúpaním cestičkou okolo viníc (ako inak) a neskôr už len lesom.

Ak sa chcete potešiť výhľadmi, odporúčame obzerať sa za seba radšej cestou nahor. Na Rozhľadni, kde názov síce sľubuje pastvu pre oči, môžete obdivovať akurát tak lesné zákutia. Z vrcholu totiž nevidno nič. Aj keď vás smerovník na vrchole naviguje k vyhliadke vzdialenej pár minút, aj odtiaľ sa môžete pokochať akurát tak pohľadom na stromy a lesné chodníčky. Ale napokon, v dnešnej dobe masívneho úbytku lesov je to vcelku dobrá správa.

Na Rozhľadni toho veľa neuvidíte.

Foto: Patricia Poprocká

Krajšie výhľady sú cestou.

Foto: Patricia Poprocká

Prechádzka je to v každom prípade veľmi príjemná, začiatkom leta, keď nie je v kraji veľký turistický ruch, tu môžete stretnúť srnky, zajace i množstvo vtákov. Naozaj dokonalý oddych.

Hore si možno urobiť piknik, opekať, prípadne sa vydať ešte ďalej do niekdajších Toronských kúpeľov, z ktorých sú dnes už sotva ruiny. Alebo sa vrátiť po tej istej trase a zájsť si na dobrý obed do niektorej z miestnych reštaurácií.

Rozprávkový svet pivníc

Hneď niekoľko ich ponúka susedná Malá Tŕňa, kde možno vidieť aj unikát – najstarší pivničný komplex v slovenskej časti Tokaja. Pivnica bola vyhĺbená do sopečnej, tzv. tufovej horniny, na prelome 15. a 16. storočia a nachádza sa 8-16 metrov pod zemou. Dĺžka jej chodieb je zhruba 2 a pol kilometra a okrem nespočetného množstva vínnych sudov a fliaš ponúka aj priestory na posedenie pri jedle a – dobrom miestnom víne.

59 schodov do rozprávkového podzemia.

Foto: Patricia Poprocká

Atmosféra je tu svojská – pivničná vlhkosť, chlad, biele plesne po stenách pripomínajú sneh a všetko dokopy to vytvára akési rozprávkové prostredie.

Zásoby ako pre kráľovskú hostinu.

Foto: Patricia Poprocká

Vinárstvom ale dýcha celá dedina. Vínne pivničky vidíte na každom kroku, pri niektorých si možno i posedieť, a ak sa vydáte na prechádzku, tak opäť len popri viniciach.

Nech sa páči, oddýchnite si vo výnimočnom vinárskom kraji.

Foto: Patricia Poprocká

Jedna z ciest vedie k rozhľadni. Na rozdiel od tej s veľkým R je toto novopostavená komerčná rozhľadňa. Je v tvare príznačnom pre tento kraj – ako vínny sud a umiestnená je tiež trocha netradične – uprostred viníc pod svahom, nie na jeho vrchole. Výhľady z nej sú však pekné, na niektorých miestach aj s popiskami, na čo sa práve pozeráte.

Rozhľadňa pripomína sud vína.

Foto: Patricia Poprocká

Ak sa vyberiete na východ Slovenska, Tokaj rozhodne nevynechajte. Je to vskutku výnimočný kraj, ktorý sa oplatí vidieť a kde sa dá stráviť naozaj príjemný čas.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >