Tina radí rodičom, ako učiť deti doma. Má skúsenosti z vlastnej netradičnej školy

Patricia Poprocká, 31. marca 2020 o 05:12

Speváčka Tina už pred rokmi prehodnotila svoje priority. Dala zbohom šoubiznisu a venuje sa svojim dvom deťom a škole, ktorú v tomto roku otvorila. Teraz v čase izolácie ponúka na sociálnej sieti tipy rodičom na jednoduché a pre deti nesmierne pútavé aktivity, pri ktorých sa okrem zábavy aj poučia. „Skúšali sme to doma, funguje to,“ odkazuje Tina.

Tina so svojím manželom Separom.

Foto: Profimedia

Aktivity sú určené prvákom, predškolákom, ale ak sa trocha sťažia jednotlivé úlohy, čo robiť budú mať aj staršie deti. Ich podstata je veľmi jednoduchá a stačí k nim veľmi málo – pero, papier, možno meter či pravítko.

Deťom jednoducho zadajte, čo všetko treba spočítať alebo pomerať. „Môže to byť čokoľvek, môžete merať dĺžky stien, výšky stolov, dĺžku plota, počet pohárov, políc či kríkov na dvore, môžete využiť jednu izbu alebo celý dom. Ak potrebujete chvíľu pre seba, aj počet obkladačiek v kúpeľni,“ smeje sa Tina.

Ona sama deťom pritom merala aj čas na stopkách. „Napríklad 45 sekúnd na spočítanie závesov v celom dome. Ak zapípala časomiera a nestihli sa vrátiť na zapisovateľské stanovisko, dohoda bola, že sa pridá ďalšia úloha,“ vysvetľuje na Instagrame.

Z týchto údajov možno potom vymyslieť ďalšie úlohy. Napríklad vyhodnotiť, čoho je v domácnosti najviac, čoho najmenej, čo je najvyššie a podobne. „My sme zvoli jednoduchú činnosť – zoradiť čísla od najmenšieho po najväčšie a vyhodnotiť, čoho je najviac a najmenej,“ vraví Tina.

Dá sa to však posúvať ešte ďalej, najmä pre staršie deti. „Napríklad počítať, o koľko je viac závesov ako záclon, o koľko menej vidličiek ako rybičiek a podobne,“ dáva tipy Tina.

Vymenúva pozitíva tejto aktivity: „Máte v tom diktát, počty a plnohodnotne strávený čas.“ Tina zdôrazňuje, že prváci neovládajú gramatiku a netreba do toho vôbec zasahovať. „Ak sa vyskytne chybička, treba to prebrať v mieri a neškrtať červeným perom.“ Skôr radí mierne konštatovanie v zmysle, že „nabudúce sa pokúsime urobiť to správne“.

Určite vyskúšajte. Nepotrebujete najmodernejšie technológie ani aplikácie, deti sa naučia rozhliadať okolo seba, systematicky a samostatne pracovať – triediť čísla, zapisovať. Budú sa aj hýbať, a ako pripomína Tina: „Prax ukazuje, že učenie sa v pohybe je niekoľkonásobne efektívnejšie.“

Pripájame sa k Tine a prajeme: „Príjemnú zábavu!“

Pozrite si, ako to vyzeralo v domácnosti Tiny a jej manžela rapera Separa. (kliknite na šípku vpravo uprostred obrázka)



Tina a jej najbližší, fotografie zverejnila, keď nedávno oslavovala 36 rokov.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >