Čo nejesť v tehotenstve? Niektoré ryby, oriešky či plesňové syry

Gabriela Bachárová, 23. októbra 2018 o 06:00

Plesňové syry, pečeň, káva, ryby, oriešky či alkohol. V tehotenstve si ich radšej odpustite. Mohli by dieťatku v brušku spôsobiť zdravotné problémy, v najhoršom prípade hrozí i potrat.

Orechom sa v tehotenstve radšej vyhnite.

Foto: Shutterstock.com

1. Plesňové syry


Ak ich budete v priebehu tehotenstva konzumovať, vystavujete sa riziku pomerne nebezpečného ochorenia listeriózy, ktoré spôsobuje baktéria Listeria monocytogenes. U tehotných žien, ale i malých detí a starších ľudí niekedy vyvoláva nebezpečný, dokonca až smrteľný zápal mozgových blán či mozgu. Baktérie žiaľ masívne napadajú aj plod, čo vedie k potratu či narodeniu neživého dieťaťa. Okrem plesňových syrov sa baktéria môže vyskytnúť aj v surovom mase, surovej a mrazenej zelenine, paštétach voľne predávaných v lahôdkach či rybách.

2. Ryby a morské živočíchy


Ryby sa považujú za mimoriadne zdravú súčasť jedálnička, pretože majú vysoký obsah zdraviu prospešných tukov, bielkovín, jódu i vitamínu D. Na druhej strane ale ryby ponúkané v bežnej obchodnej sieti často obsahujú zásoby niektorých jedovatých látok, ktoré vinou ľudskej činnosti prenikli do vody a znečistili ju.

Z rybacieho masa sa môžu do ľudského organizmu dostať napríklad dioxíny, ktoré poškodzujú nervový či imunitný systém. Problematická je i veľmi toxická ortuť, ktorá má negatívny vplyv na srdce a cievy a tiež na mozog. Nie každá ryba je škodlivá, vyššie riziko je všeobecne u morských rýb, z nich potom napríklad u mečúňa, makrely či žraloka.

3. Káva


Je to obľúbený nápoj, ale obsahuje kofeín. Jeho zvýšený príjem sa spája s neplodnosťou, potratom či nízkou pôrodnou váhou dieťaťa. Niektorí odborníci odporúčajú kávu počas tehotenstva úplne vylúčiť, iní sú zhovievavejší a hovoria, že jedna šálka kávy denne plodu neuškodí. Problémy by mu mohol spôsobiť až vyšší príjem kofeínu okolo 300 miligramov denne, čo znamená viac ako tri šálky nápoja.

4. Oriešky a semienka


Sú zdravé, majú vysoký obsah prospešných tukov či vitamínov B a E, ale vinou nevhodného zaobchádzania sa v nich môže objaviť pleseň. Najčastejšie v dôsledku skladovania vo vlhkom prostredí alebo nedostatočného sušenia. Príjem väčšieho množstva plesňových toxínov môže spôsobiť poškodenie nervového systému, slizníc, kože, pečene či obličiek.

Niekedy je na orechoch pleseň hneď vidieť, ale nie je to pravidlo. Viditeľným dôkazom je biely povlak, ale všímajte si aj to, či na orechoch nie sú čierne bodky alebo či nemajú neprirodzené zafarbenie. Doma ich neskladujte v uzavretých nádobách, ale radšej v plátenných vrecúškach.

5. Pečeň


Vitamín A, ktorý sa v pečeni vyskytuje vo veľkom množstve, je síce v ľudskom organizme nevyhnutný na regeneráciu tkanív, ale jeho prebytok môže viesť k vzniku vývojových chýb plodu. Maximálna bezpečná denná dávka vitamínu A je pre tehotnú ženu asi sto gramov kuracej pečene (vážené v surovom stave).

6. Alkohol


Názory odborníkov sa v otázke pitia alkoholu počas tehotenstva rôznia, niektorí sú striktne proti, iným neprekážajú dokonca dva decilitre vína denne. V každom prípade je však problémom nadmerné pitie, ktoré zvyšuje riziko potratu, vrodených chýb, duševných porúch i nedostatočného vývoja jednotlivých orgánov dieťatka. Zatiaľ čo u niektorých potravín či nápojov platí, že najviac škody napáchajú v prvom trimestri tehotenstva, alkohol je škodlivý počas celej gravidity rovnako.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >