Strieborný šíp aj Porschelino. Železnice pozývajú na prehliadku depa v Košiciach

pt, 28. apríla 2019 o 10:48

Kto má rád vlaky a hokej, má čo robiť prvý májový víkend v Košiciach. Košické rušňové depo otvára svoje brány pre verejnosť, a vzhľadom na blížiace sa hokejové majstrovstvá sveta tam bude aj živý maskot majstrovstiev či špeciálne upravený IC vlak pre fanúšikov.

Jediný na svete. Strieborný šíp, vyrobený pred druhou svetovou vojnou.

Foto: slovakrail.sk

Železnice pripravujú prezentáciu historických i moderných železničných vozidiel, Rušňoparádu, každoročne, vlani si ich prišlo pozrieť 15-tisíc ľudí. „Tento rok sa po prvýkrát objaví skutočný historický klenot, Strieborný šíp. Vznikol tesne pred druhou svetovou vojnou a má za sebou pomerne pohnutú históriu,“ približuje hlavného ťahúňa Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko.

Strieborný šíp je motorový rušeň radu M 260.001, z ktorého pred vojnou vyrobil jediný exponát. Pôvodne mal byť ľudovejšou verziou Slovenskej strely, keďže však vzápätí vypukla druhá svetová vojna, odstavili ho ako nedokončený projekt. Neskôr bol problémom nedostatok pohonných hmôt. Po vojne dostali na českom území prednosť motorové jednotky Nemeckých ríšskych dráh. Slávy sa dočkal až v ére nadzvukových lietadiel – dnes je zreštaurovaný a využíva sa na historické jazdy.

Ďalším veteránom bude parný rušeň 498.104 Albatros, ktorý bol uvedený do prevádzky v roku 1954. Na druhej strane návštevníci uvidia aj dva najmodernejšie rušne Vectron či Porschelino, vytunované auto známej značky, ktoré zvláda jazdu po vozovke i po koľajniciach.

Parný rušeň Albatros.

Foto: slovakrail.sk

„Samozrejme, headlinom celého roka na Slovensku je svetový šampionát v ľadovom hokeji, Rušňoparáda 2019 sa preto bude niesť aj vo fanúšikovskom, v športovom a snáď aj majstrovskom duchu,“ pripomína Filip Hlubocký.

Ľudia si môžu prezrieť Macejka, špeciálne pomenované a v čase šampionátu aj špeciálne vypravené IC, v ktorom na fanúšikov čaká párty vozeň a veľa zábavy. So živým maskotom Macejkom sa zasa bude možné stretnúť v areáli depa.

Pre verejnosť budú pripravené aj jazdy v kabíne rušňovodiča, tiež prezentácia rušňov na točni, unikátny historický salónny a reštauračný vozeň z Maďarska, výstavy modelov a obrazov, sprístupnenie Vodnej veže, letecký „prepad depa“ či ukážku hasičskej a policajnej techniky. Deti si užijú tvorivé dielne, maľovanie na tvár, nafukovacie atrakcie a detské motorky.

Železničná spoločnosť Slovensko pripravuje akciu v spolupráci s Podvihorlatským železničným spolkom a krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus. Viac informácií nájdete TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >