Deti sa na Mikuláša vydali historickým vlakom po stopách Švejka

TASR, pt, 6. decembra 2018 o 13:09

Netradičné oslavy Mikuláša zažili deti na východe Slovenska. Historický vlak ich z Humenného odviezol k Lupkovskému tunelu na slovensko-poľskej hranici, kde im rozdali darčeky.

Vlakový Mikuláš s dospelými pomocníkmi.

Foto: Podvihorlatský železničný spolok

Výlet s mikulášskym prekvapením pre školákov pripravil Podvihorlatský železničný spolok s partnermi. Trasu vláčika vybrali pre krásnu prírodu a pre spojitosť s románovým putovaním legendárneho dobrého vojaka Švejka z knihy Jaroslava Haška, ktoré sa odohráva počas prvej svetovej vojny práve v tejto oblasti.

V Medzilaborciach k deťom do vlaku pristúpil Mikuláš, ktorý im potom pri tuneli rozdal balíčky. Ako uviedol predseda spolku Dominik Drevický, túto trasu vybrali najmä pre krásnu okolitú prírodu, a pre spomínanú postavu vojaka Švejka. „Pre jazdu tohto vlaku sme vypočítali časy, ktoré sa zmestia pomedzi tie ostatné, čiže nenarušíme dopravu na trati," dodal.

Na výlet sa prihlásilo približne 160 detí. „Veľmi sa teším, že sa nebudeme učiť a bude zábava,“ povedala pre TASR ôsmačka Soňa. Tretiačka Sofia sa zasa tešila predovšetkým to, že stretne Mikuláša a na darčeky.

Okrem balíčkov so sladkosťami členovia železničného spolku nachystali 50 litrov horúceho čaju a na dotvorenie správnej predvianočnej atmosféry aj hudbu.
K Lupkovskému tunelu vyrazila vzácna Stakčínska strela, ktorá bola podľa Dominka Drevického vyrobená v 70. rokoch minulého storočia a predstavuje najstarší sériovo vyrábaný kus z týchto motorových vozňov. Momentálne sa o ňu stará Podvihorlatský železničný spolok, ale je majetkom Železničného múzea SR. Keďže kapacitne nestíha, pripojili k nej ďalšie dva vozne.

Akcia má nekomerčný a dobrovoľnícky charakter. Myšlienka na zorganizovanie takéhoto výletu vznikla spontánne pred rokom, ako oživenie dávnej tradície. Takéto jazdy boli kedysi tradíciou humenského depa. "Zamestnanci sami prišli s nápadom niečo pre deti urobiť," povedal Dominik Drevický. Keďže sa záujem o túto akciu oproti vlaňajšku zvýšil, predpokladajú, že sa z nej stane opäť tradícia. „Počítame s ňou aj na budúci rok,“ dodal.

Historický vlak s Mikulášom a deťmi v tuneli.

Foto: Podvihorlatský železničný spolok





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >