Stredoškoláci sa môžu zapojiť do výtvarnej súťaže Máš umelecké črevo?

TASR, 31. októbra 2019 o 04:38

Stredoškoláci majú opäť príležitosť zapojiť sa do medzinárodnej umeleckej súťaže Máš umelecké črevo?, v ktorej objavia svet súčasného umenia a galérií, svoje kreatívne schopnosti a chuť experimentovať. Termín podania prihlášok sa končí 15. novembra.

Súťaž Máš umelecké črevo sa koná aj tento rok.

Foto: TASR

Slovenská národná galéria (SNG) súťaž organizuje v spolupráci s Kunsthalle Bratislava, Stredoslovenskou galériou v Banskej Bystrici a Východoslovenskou galériou v Košiciach. Súťaž je určená žiakom stredných škôl a gymnázií vo veku od 14 do 19 rokov, ktorí za sebou nemusia mať predchádzajúcu prax v oblasti umeleckej tvorby.

V študentoch má prebudiť kreatívne schopnosti a odvahu experimentovať s tvorivými prístupmi v rámci každodenných tém. „Chceme im a ich pedagógom ponúknuť príležitosť hlbšie sa oboznámiť so súčasnou umeleckou scénou a s prostredím galérií doma, ale aj v susedných krajinách. Popri tom tiež poskytnúť priestor pre ich záujmy, diskusiu o vlastných názoroch alebo len možnosť vyskúšať si tímovú prácu na celoročnom projekte," uviedla jedna z organizátoriek súťaže za SNG Barbora Tribulová.

Finalisti získajú dekrét v podobe diplomu od SNG, ktorý môžu neskôr priložiť k prihláške na vysokú školu. Tím, ktorý sa umiestni na prvom mieste, pocestuje na stretnutie všetkých finalistov zo zapojených krajín.

Počas ročníka 2019/2020 súťaž sprevádza téma Butterfly Effect - efekt motýlích krídel. „Je to aktuálna a pálčivá téma súčasnosti, týkajúca sa klimatických zmien, udržateľnosti zdrojov a s tým súvisiacej budúcnosti planéty, ale aj ľudskej spoločnosti. A keďže sa v tejto téme vo veľkej miere angažujú umelci, ako aj mladí ľudia, rozhodli sme sa, že nastávajúci ročník venujeme tomu, ako dokážu i maličkosti spôsobiť radikálne zmeny ako v negatívnom, tak aj v pozitívnom smere," vysvetľuje ďalšia z organizátoriek Barbora Danišová.

Do súťaže sa prihlasuje autorský tím (minimálne dve osoby, maximálne šesť). Výsledné projekty musia vychádzať zo zadanej témy, no ich stvárnenie, voľba umeleckého prístupu alebo média zostáva celkom na súťažiacich. Môžu využívať tradičné postupy ako maľba, socha, grafika, ale aj nové médiá (video, fotografie, počítačová animácia, využitie sociálnych sietí).

Pri celkovom hodnotení bude pre porotu určujúca kvalita a koncepcia samotného diela, splnenie zadania, ako aj posun, ktorým súťažný tím prejde od zapojenia sa do súťaže. Prihláška je k dispozícii na webstránke projektu umeleckecrevo.sng.sk.

Súťaž vznikla v roku 2009 v ČR a od roku 2012 je súčasťou sprievodných podujatí k Cene Jindřicha Chalupeckého. Od roku 2016 sa jej spoluorganizátormi stali SNG a významné inštitúcie ďalších susedných krajín. Tohto roku na nej participujú Ludwig Múzeum v Budapešti a Staatliche Kunstsammlungen v Drážďanoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >