Skvelé dekorácie z tekvice. Vyrobte si domček pre škriatkov, netradičnú vázu či strašidlo

Gabriela Bachárová, 22. októbra 2019 o 08:02

Z tekvice si môžete pripraviť nielen chutné jedlá, ale aj krásne jesenné dekorácie do bytu či záhrady.

Strašidelné tekvice spríjmenia jesenné dni.

Foto: Shutterstock.com

Tekvicový domček

Deti rady stavajú domčeky pre zvieratká či škriatkov. Skúšali ste však už vyrobiť taký domček z tekvice? Vyzerá veľmi pôvabne a je zaujímavou alternatívou klasických strašidelných tekvíc.

Tekvicu najprv samozrejme vydlabte. Namiesto strašidelných úst vyrežte dvere, namiesto očí dve okná. Dvere môžete „zatvoriť" drievkami, tie použite aj do okien, veľmi efektne vyzerajú prekrížené okenice.

Aby ste zabránili nežiadúcemu vysychaniu tekvice, môžete ju zvnútra a tiež na miestach, kde ste vyrezávali, potrieť obyčajnou vazelínou. Bežne sa dá kúpiť v lekárňach.

Na vršku tekvice môžete vyrezať malý otvor a doň vložiť pestrofarebné jesenné listy, domček tak získa zaujímavé spestrenie. K tekvici ešte prípadne postavte prístupovú cestičku, ktorú olemujete kameňmi a vyložíte listami. Ďalšou možnosťou sú schodíky z drievok, ak tekvicu položíte na vyvýšené miesto.

Do domčeka môžete vložiť sviečku, kvôli väčšej bezpečnosti však radšej svietnik, aký sa používa na hroby. Výsledné dielo postavte kdekoľvek, do záhrady, do lesa, na lúku a potom už len kontrolujte, či si ho našli noví obyvatelia.

Tekvica namiesto vázy

Tekvica môže poslúžiť ako veľmi netradičná váza. Vyrežte alebo vyvŕtajte do nej po obvode malé otvory podľa toho, aký tvar chcete vytvoriť: či kruh, srdce, alebo bez konkrétneho tvaru. Do otvorov potom vložte sušené kvety, listy alebo jesenné plody: vetvičky zo šípok či žaluďov. Z vázy raz-dva vznikne svietnik, ak na vršku vyrežete otvor pre sviečku.

Do tekvice môžete vložiť aj živé kvety. Odstráňte jej vršok, vydlabte a dovnútra postavte primerane veľkú nádobu. Tú naplňte vodou a do nej vložte živé kvety.

Takto „vyfešákovú" tekvicu môžete použiť ako netradičný darček. Efekt ešte vylepšíte, keď na tekvicu pripnete papierové prianie, či už k narodeninám, meninám, alebo len tak.

Nesmrteľná strašidelná klasika

Neskúšali ste si ešte nikdy vyrobiť strašidelnú tekvicu? Je to ľahšie, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Malá námaha, veľký výsledok, pusťte sa do toho!

Aký druh tekvice použiť na dekoračné účely? Asi najlepšia je takzvaná mexická tekvica, ktorú skôr ako v predajni ovocia a zeleniny kúpite v predajniach zameraných na záhradu. Vyznačuje sa pevným povrchom, dlho preto vydrží. Ak však nemáte na výber, dobre poslúži aj známa tekvica hokkaido.

Najskôr na vršku tekvice urobte dostatočne veľký otvor, ktorý vám umožní vybrať semená a dužinu. Ide to jednoducho rukou, alebo veľkou lyžicou. Vršok tekvice si nechajte, bude vám slúžiť ako pokrývka.

Fixkami si na tekvicu nakreslite tvár, ktorú chcete vyrezať. Predkreslenie je veľmi dôležité, aby sa vám celé dielo podarilo. Prípadne existujú rôzne šablóny, ktoré na tekvicu nalepíte lepiacou páskou a motív pomocou ostrého konca noža či špendlíkov prenesiete na tekvicu. Na internete nájdete zdarma napríklad šablóny strašidiel, sovy, čarodejnice, upíra či mačky.

Potom sa už pustite do vyrezávania, najlepšie vám to pôjde s dlhým, úzkym a samozrejme poriadne ostrým nožom. Môže byť aj pílkový.

Na záver do tekvice vložte sviečku. Kvôli riziku požiaru sa však neodporúča používať bežné čajové či iné sviečky, ale skôr svietniky, ktoré sa kladú na hroby. Prípadne je voľbou aj elektrické svietidlo.

Tekvicu môžete umiestniť pred dvere, za okno, postaviť ju do záhrady a podobne. V dobrom stave vydrží asi týždeň, potom začne trochu strácať pevnosť. Samozrejme platí, že čím je vonku chladnejšíe, tým dlhšie tekvica vydrží.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >