Štefan Štec na miestach svojho detstva: Chytala ma nostalgia až úzkosť, ale syn dal tomu všetkému úplne nový príbeh...

Patricia Poprocká, 13. októbra 2024 o 05:16

Vrátiť čas nejde, čo môžeme robiť, je akurát tak vytvárať si krásnu prítomnosť. Uvedomil si to aj známy spevák Štefan Štec, a to predovšetkým vďaka svojmu päťročnému synovi Riškovi, ktorého zobral na miesta svojho detstva.

Štefan Štec spieva najmä rusínske ľudové piesne, prvý raz zažiaril v televíznej súťaži Zem spieva v roku 2017.

Foto: archív Š. Šteca

Ako priznal, v opustenom dome starých rodičov mal vcelku obavy z návalu spomienok, ktoré sa mu spájali s týmito miestami, vďaka synovi však všetko dopadlo inak. „Obava z prázdnoty plnej spomienok, ktorú som tam očakával, neprišla a rozplynula sa v momente, keď som sledoval nášho syna. Uvedomil som si, že on nie je zaťažený minulosťou, ani budúcnosťou. Nie je súčasťou mojej nostalgie. Užíval si plnými dúškami ten prítomný okamih, ktorý rôzne obavy a nostalgie rozohnal. Opustenému dvoru, domu a perinám dal nový príbeh,“ vyznal sa Štefan Štec na sociálnej sieti.

A prečo sa spevák rozhodol zobrať syna do miest svojho detstva? Dôvodom bola nová skladba, ktorá je práve o minulosti, krásnych chvíľach, ktoré sa už nedajú vrátiť späť. Štefana k nej inšpiroval aj starý rodinný videozáznam z rodinného stretnutia spred vyše 30 rokov. „V období, keď vznikala táto skladba, som akosi intenzívnejšie prežíval rôzne nálady nostalgie, až úzkosti zo straty miesta, blízkych ľudí a času. Okamihy, ktoré som chcel vrátiť,“ priznal.

Tak sa rozhodol navštíviť miesta z tej videokazety, plný obáv zo spomienok, malý Riško však dal tomu všetkému novú pečať. Výsledkom je nový videoklip k piesni Chvíľa, v ktorom účinkuje práve Štefan Štec so synom, z ktorého cítiť práve tú novú energiu, ale tiež tam vidieť zábery zo spomínaného starého rodinného stretnutia.

„A tak vznikla naša nová C H V Í Ľ A,“ uzatvára príbeh novej piesne, ale nielen jej, Štefan Štec.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >