Smolenická fčela zavezie počas letných víkendov na zámok aj k jaskyne Driny

gb, 23. júna 2023 o 04:59

Návštevníkov obce Smolenice bude počas letných prázdnin voziť vyhliadkový autobus. Kyvadlová doprava Smolenická fčela ich odvezie každú prázdninovú́ sobotu a nedeľu zo železničnej stanice cez centrum obce až k jaskyni Driny. Auto budú môcť nechať doma a vďaka autobusu prejsť pohodlne viacero turistických miest.

Nádherný zámok v Smoleniciach z výšky.

Foto: Oblastná organizácia cestovného ruchu Regiónu Trnava

Trnavský kraj zážitkov a Región Trnava chcú povzbudiť turistov, aby sa odviezli na letné výlety do Smoleníc ekologicky – kyvadlovým autobusom. Ten funguje na princípe vystúp-nastúp, takže môžu na ktorejkoľvek označenej zastávke vystúpiť, pozrieť si okolité atrakcie a neskôr opäť pokračovať v jazde. Výlet tak môže začať napríklad v múzeu Molpír, odkiaľ návštevníci zamieria na prehliadku najmladšieho zámku na Slovensku v Smoleniciach a počas teplých letných mesiacov sa môžu na záver schladiť v jaskyni Driny.

„Začiatok prázdninových jázd bude vždy v sobotu a nedeľu o 10:10. Smolenická fčela odštartuje zo železničnej stanice v Smoleniciach, zastaví pri areáli medovinárstva Včelovina i v centre Smoleníc. Cieľovou zastávkou bude parkovisko Jahodník pri jaskyni Driny,” hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Kyvadlová doprava nadväzuje na príchody vlakov do Smoleníc z Trnavy, ale aj z opačného smeru zo Záhoria. Posledná Smolenická fčela odchádza z parkoviska Jahodník na železničnú stanicu o 19:30 h.

„Teší nás, že aj v tomto roku môžeme pomôcť cestovnému ruchu v Trnave a jej okolí ekologickou dopravou. Pozývame návštevníkov zo všetkých krajov Slovenska, aby takouto netradičnou a zábavnou cestou objavovali krásy obce Smolenice pod Malými Karpatmi, ako aj ďalších turistických atrakcií v tejto destinácii,” hovorí Agáta Mikulová, výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj.

Počas horúcich letných dní sa turisti môžu v Smoleniciach zastaviť v areáli Včeloviny, kde v tamojšej kaviarni spoznajú chute tých najlepších medovín, medového piva alebo sa len osviežia chutnými medovými limonádami. „Spoznať však môžu aj našu včelársku záhradu, v ktorej približujeme históriu výroby medu, je ekologická a ponúka nevšedný výhľad na Smolenický zámok,“ hovorí Pavol Kudláč z medovinárstva Včelovina.

Obec Smolenice z pohľadu turistickej atraktivity ukrýva štyri lákadlá najmä pre rodiny s deťmi. Ide o jaskyňu Driny, jedinú sprístupnenú jaskyňu Malých Karpát a západného Slovenska, Smolenický zámok, kedysi sídlo rodiny Pálffyovcov, múzeum rozsiahleho hradiska Molpír a edukatívne medovinárstvo Včelovina. Každoročne táto obec pri Trnave patrí k najvyhľadávanejším destináciám v okolí Trnavy a Bratislavy.

„Nápor turistov počas letnej sezóny vnímame každý rok, kapacita parkovacích miest je však obmedzená. Vďaka finančnej podpore Krajskej organizácie cstovného ruchu Trnavský kraj sme našli riešenie v podobe spoločnej dopravy a veríme, že návštevníkov poteší. Auto môžu nechať doma a nemusia sa starať o parkovanie v turisticky atraktívnych lokalitách. Smolenická fčela ich pohodlne prepraví a oni si budú môcť užiť spoznávanie krás nášho regiónu,“ dodáva Alexander Prostinák.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >