Slovákom z Česka a Rakúska stačí na návrat antigénový test, Vianoce budú v mnohých rodinách veselšie

Gabriela Bachárová, 19. decembra 2020 o 05:47

Slováci, ktorí žijú v susednej Českej republike alebo v Rakúsku, dostali šancu vrátiť sa na vianočné sviatky domov.

Rodiny sa budú môcť opäť zvítať.

Foto: Shutterstock.com

Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva je možné vstúpiť od piatka (18. decembra) siedmej hodiny ráno na územie Slovenska z Českej republiky a Rakúska, ak sa človek môže preukázať negatívnym antigénovým testom. Doteraz musel mať negatívny PCR test. Je to výsledok rokovaní vlád všetkých troch krajín.

Test nesmie byť starší ako 72 hodín, teda tri dni. Nemusia sa ním preukazovať deti do desať rokov. Test musí byť vykonaný v laboratóriách na území Rakúskej republiky alebo Českej republiky.

Pred prijatím vyhlášky bol príjazd na Slovensko veľmi náročný, hlavne finančne. Napríklad dvaja dospelí a jedno dieťa prichádzajúci z Českej republiky by za PCR testy tam i späť zaplatili okolo 400 – 450 eur. Veľa ľudí to od príchodu do rodnej krajiny odradilo. Antigénové testovanie je v Česku bezplatné. Prijatím nového opatrenia sa tak mnohé rodiny môžu opäť na sviatky zvítať.

Ak človek prichádzajúci z Českej republiky a Rakúska na Slovensko nemá urobený PCR test ani antigénový test, musí sa registrovať prostredníctvom formulára na http://korona.gov.sk/ehranica a nastúpiť domácu karanténu, pričom je povinnosť nechať sa na piaty deň otestovať. Izolácia končí obdržaním negatívneho výsledku PCR testu alebo 10. dňom pri bezpríznakovom priebehu karantény.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >