„Sestrička mi povedala, nech mu dám kus svojho oblečenia, a to ma už úplne zložilo...“ Veronika Zuzulová úprimne o strachu o syna i o potrate

Patricia Poprocká, 11. decembra 2023 o 06:13

„Neprajem žiadnemu rodičovi zažiť ten pocit, keď zatvára dvere v nemocničnej izbe, kde necháva spať svoje bábätko samé, také malinké a bezradné...“ Veronika Zuzulová dnes na sociálnych sieťach zdieľa radosť zo spoločných výletov či lyžovačiek so svojím päťročným Julesom, pri jeho narodení však nebolo všetko zďaleka ideálne, naopak.

Veronika Zuzulová a jej Jules tvorili už od prvých mesiacov nerozlučnú dvojicu.

Foto: archív Veroniky Zuzulovej

O tom, čo všetko si ako čerství rodičia s vtedajším manželom Romainom Velezom museli pretrpieť, otvorene hovorí vo svojej knihe Úprimne, ktorá jej nedávno vyšla. Ako prezradila, Jules sa narodil o týždeň skôr. Veronika totiž dostala ku koncu tehotenstva tehotenskú cholestázu – ochorenie pečene, ktoré tehotné ženy zvykne postihovať. Porucha tvorby a vylučovania žlče mala však vo Veronikinom prípade rýchly spád, takže pôrod jej museli vyvolať ešte pred termínom.

Nerobili cisársky rez, ale Veronike dali vyvolávačku. „S Romainom sme vyšli na vzduch a popri prechádzke sme stopovali, ako často sa kontrakcie opakujú. Keď výrazne zosilneli vrátili sme sa do nemocnice. Presne v tom momente mi praskla plodová voda,“ spomína na 3. október 2018, kedy sa stala mamou.

Jules sa narodil okolo deviatej večer, dramatické chvíle však iba začínali. „Hneď od prvej sekundy sa lekárom niečo nezdalo. Keďže dýchal veľmi zvláštne a s ťažkosťami, dali mi ho asi na dve sekundy a potom ho napojili na kyslík,“ opisuje v knihe krušné momenty. O to krušnejšie, že stav sa nezlepšoval a maličkého Julesa bolo potrebné previezť do nemocnice s lepším prístrojovým vybavením. „Vidieť, ako moje malé bábätko v inkubátore odváža sanitka, bol asi ten najhorší zážitok v mojom živote. Sestrička mi povedala, nech mu dám nejaký kus môjho oblečenia, aby ma cítil, a to ma už úplne zložilo.“

Prvú noc po narodení syna teda strávila Veronika síce so svojím manželom, ale bez dieťaťa. Prebdeli ju spoločne celú a hneď ráno sa vybrali na kliniku za synčekom, kde, ako vraví Veronika, „séria bolestivých zážitkov pokračovala“. „Pozerať na Jula, ako tam nahý leží pod akousi lampou s telíčkom pokrytým elektródami bolo pre mňa veľmi náročné.“

Pri synčekovi však mohli stráviť celý deň a Veronika si ho dokonca smela zobrať na pár minút do náručia. Žiaľ, ani francúzske nemocnice nezaručujú rodičom, že budú môcť byť so svojím novorodencom nepretržite. Ani na tejto klinike nebola voľná izba, takže Veronika s manželom opäť museli navečer odísť. A takto to pokračovalo ešte niekoľko dní, keď sa k problémom s dýchaním pridružila i novorodenecká žltačka.

Julesov zdravotný stav sa však napokon zlepšil a keď ho mohli odpojiť od prístrojov a previezť na normálnu izbu, boli mama a syn konečne spolu. Trvalo to už len pár dní, keď sa s Julesom konečne dostali domov. Dnes je z neho veselý a zdravý chlapec, ktorý s mamou brázdi lyžiarske svahy.

Potrat, rozvod a opäť šťastie

Veronika vo svojej knihe prezradila aj to, že Jules mohol mať po roku aj súrodenca, čakala ju však ďalšia bolesť – bábätko sa v maternici prestalo správne vyvíjať a prestalo mu biť srdiečko. S potratom sa vyrovnávala ťažko, ako však vraví, pomohlo jej o tom rozprávať. „Téma potratu nebola pre mňa tabu, naopak, mala som pocit, že čím viac o tom s ľuďmi budem hovoriť, tým lepšie sa s celou situáciou dokážem vyrovnať. Bola to pre mňa určitá forma terapie,“ priznáva Veronika.

Dnes je Veronika šťastná. Aj keď jej manželstvo s Romainom nevydržalo, dodnes majú priateľský vzťah a ona má po boku nového partnera Gaspara Valettea. „Začala som pri ňom žiariť a mať radosť zo všetkého, čo robím. Cítim, že som opätovne našla v živote pohodu a šťastie, a to na úplne všetkých frontoch.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >