Saďte stromy, zbierajte odpadky! Za pomoc prírode kraj ponúka finančnú odmenu

TASR, pt, 10. januára 2019 o 09:23

Dvetisíc päťsto eur si rozdelia víťazi súťaže Ekologický čin roka, ktorú vyhlásil Trnavský kraj. Do konca februára sa doň môžu prihlásiť školy, organizácie, ľudia aj firmy s akýmkoľvek projektom, ktorým v minulom roku prispeli k ochrane životného prostredia.

Čierna skládka, smutný, no častý zjav v našej prírode. Hlavne že je doma čisto, čo je za plotom, sa nás netýka?

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

„Zúčastniť sa môžu jednotlivci, kolektívy škôl, samosprávy a záujmové združenia," informoval Jaroslav Vacek z úseku komunikácie trnavskej župy.

Za ekologický čin možno považovať aktivity ako dokumentácia a likvidácia neriadených skládok odpadov, zavedenie separovaného zberu na školách, výsadba zelene, záchrana alebo dokumentácia cenného biotopu, využitie obnoviteľných zdrojov energie, práca s mládežou v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia či organizovanie súťaží s environmentálnou tematikou a podobne.

Uzávierka na prihlasovanie takýchto vlaňajších projektov je 28. februára. Hodnotiť sa bude predovšetkým význam pre životné prostredie, výchovný a osvetový efekt, a počet zapojených účastníkov projektu. Víťaz získa odmenu 1200 eur, druhý 800 eur a tretí 500 eur.

Posledným víťazom súťaže Ekologický čin, teda za rok 2017, bol projekt Mestskej polície v Seredi s názvom Myslíme logicky - žijeme ekologicky, ktorý pokračuje dodnes. Mestskí policajti doň zapojili už vyše 900 detí v školách. A to prostredníctvom rôznych zábavných činností ako napríklad táborový Eko-deň, ale aj inými aktivitami. Na nich deťom ukazujú možnosti recyklácie odpadu, jeho pretváranie na ozdoby alebo užitočné predmety či vysvetľovaním dôležitosti ochrany prírody.

Ceny za rok 2017 získali aj dobrovoľnícka skupina z Hlohovca, o ktorej činnosti najlepšie vypovedá názov - Dobrovoľný Občasný Zber Odpadkov Rukami (DOZOR) a Obchodná akadémia vo Veľkom Mederi, ktorá je už niekoľko rokov zapojená do programu Zelená škola. Vyhodnotenie tohtoročnej súťaže by malo byť v júni.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >