ROZHOVOR Martina Jelenová alias Fíha tralala: Som prísna, ale aj chápavá a láskavá mama

Gabriela Bachárová, 17. mája 2020 o 06:00

Spieva, tancuje a hrá pre deti. Úspech, ktorý zažíva, je na slovenské pomery fenomenálny, na internete ju sleduje vyše 600 tisíc ľudí. Martina Jelenová (39) sa už teší, až obnoví koncertovanie: „Neviem sa dočkať stretnutí so svojimi milovanými fanúšikmi."

Martina Jelenová so svojimi dcérkami.

Foto: archív Martiny Jelenovej

Ako trávite súčasnú nezvyčajnú dobu? Čo podnikáte s rodinou, ako sa spolu bavíte?
Táto situácia nás veľmi zasiahla. Koncerty, ktoré boli naplánované, sa preložili. Keďže mám dve deti a staršia Terezka je školopovinná, väčšinu času sa venujem jej vzdelávaniu, no a popri tom zastupujem všetky možné funkcie. Som pekárka, kuchárka, upratovačka, kaderníčka, záhradníčka. Snažím sa doma rodine čo najviac spríjemniť toto neľahké obdobie a vyťažiť z neho všetko pozitívne.

Nie je pre vás náročné byť s rodinou celý deň doma? Pre veľa rodičov je to akýsi očistec. Pracovať z domu, učiť sa s deťmi, variť, starať sa o domácnosť. Hovoria o vyhorení, nepostihlo aj vás?
Myslím pozitívne. Nehovorím, že je to ľahké, ale nastavila som sa tak, že to musí byť dobré. My sme s manželom častokrát na cestách, keď cestujeme na koncerty. Teraz si rodinu naopak naplno užívame. Berieme to ako dar. Môžeme deťom vynahradiť čas, ktorý sme s nimi pred tým tráviť nemohli.

Zmenili tieto týždne v niečom váš názor na výchovu a postoj k dcérkam, keď s nimi trávite toľko času, koľko už dávno nie?
Myslím, že nie. Iba si viac uvedomujem, ako rýchlo rastú a napredujú. Terezka je veľmi šikovná. Veľa úloh si zvláda urobiť sama. Mladšia Eliška si vyžaduje veľa pozornosti. Som šťastná, že ich máme.

Ako zvládate školu staršej dcérky? Dostáva veľa úloh, baví ju škola doma?
Terezka je vo štvrtom ročníku. Každé ráno nám jej pani učiteľka pošle úlohy. Je veľmi precízna, všetko chce mať čo najrýchlejšie hotové, aby sa mohla hrať. Niekedy som prekvapená, aká je skvelá, a veľa zvládne sama. Ja ju k tomu aj vediem, aby bola samostatná. Za mnou príde len vtedy, keď nerozumie novému učivu. Snažím sa jej to čo najlepšie vysvetliť. Mnohé veci si už ani nepamätám a sama si ich musím najprv zopakovať, naštudovať.

Ako vaše deti znášajú domácu izoláciu, ktorá napriek postupnému uvoľňovaniu ešte stále trvá? Nenudia sa, nechýbajú im kamaráti?
Mladšia Eliška nastúpi do školy v septembri, aspoň dúfam. Chýbajú jej pani učiteľky zo škôlky a kamaráti. Našťastie so sestričkou dobre vychádzajú. Samozrejme aj Terezke je už dlho. Nuda u nás zatiaľ nebola, sú na to príliš akčné. Akurát je problém ich večer nahnať do postieľok. Majú úplne posunutý režim. Neskôr vstávajú, a tým pádom sú aj dlhšie hore.

S dcérami Eliškou a Terezkou.

Foto: archív Martiny Jelenovej

Na čo sa najviac tešíte po skončení izolácie?
Na návštevu mojich rodičov, starkej, ktorá v týchto dňoch oslavuje 90 rokov a ja by som jej veľmi chcela osobne zablahoželať, kamarátov. Na fanúšikov a koncertovanie.

Aká ste celkovo matka, skôr prísnejšia alebo benevolentnejšia? Ako by ste sa charakterizovali?
Som skôr prísna, určila som deťom hranice, o ktorých vedia, že ich nemôžu prekročiť. Ale snažím sa byť láskavá a chápavá. Výchova je podľa mňa veľmi ťažká vec, pretože na ňu nie je dostupný overený návod, ktorý by sa dal použiť pri každom dieťati. Najlepšou výchovou je žiť pekne, aby deti odpozorovali vaše správanie.

Čo je pre vás vo výchove najdôležitejšie? Kam v nej chcete prísť a akých ľudí chcete z dcér vychovať?
Myslím, že sa mi darí z nich vychovávať slušné, sebavedomé, ale skromné dievčatá. Chcem, aby boli všímavé k iným a vedeli počúvať. A hlavne, aby zostali vždy samé sebou. Veľa sa o správaní rozprávame. Keď sa mi niečo na ich reakcii nepáči, opýtam sa, prečo sa tak zachovali a či si myslia, že je to správne.

Pristupujete k deťom rovnako alebo sa ku každej dcérke správate trošku inak, pretože nie sú rovnaké a každá má vlastnú individualitu?
Áno, sú úplne rozdielne, takže musím k nim pristupovať inak. Pravidlá platia rovnaké, ale niekedy volím iný spôsob komunikácie pri Eliške, aby správne pochopila, čo od nej očakávam a vysvetľujem jej, že keď som v niečom prísna, je to preto, aby som ju ochránila.

Riadite sa vo výchove svojím pocitom alebo dáte aj na múdre rady z kníh o rodičovstve?
Knihy o rodičovstve nemám vôbec čas čítať. Maja mama ma dobre vychovala, takže myslím, že základ mám. Zmena je len v životnom štýle a inej dobe.

Ako ste sa vlastne dostali k tvorbe pre deti? Cítili ste napríklad už vo svojom vlastnom detstve či dospievaní, že toto bude vaša cesta?
Vždy som sa chcela venovať dramatickému umeniu. Na začiatku mojej hereckej kariéry som mala viac príležitostí zistiť, že mám s detským divákom pozitívny vzťah, že medzi nami funguje príjemná chémia. Pochopila som, že tam je moje miesto a že tu môžem byť pre ľudí užitočná.

Martina Jelenová.

Foto: archív Martiny Jelenovej

Aké boli vaše úplné začiatky, čo sa týka tvorby pre deti?
Ja som mala jasný cieľ, založiť si vlastné divadlo a tvoriť. Pre deti tvorím od roku 2004. Nebolo to vždy ľahké. Začínala som od úplnej nuly. V Divadle na kolesách som vybudovala projekty na zelenej lúke. Bez financií. Všetko som si vydrela a dá sa povedať, že je to tak dodnes. Úspech, ktorý ľudia vnímajú, bola dlhá a náročná cesta, ktorá je zároveň kolotočom. Budeme sa v ňom točiť, pokiaľ sa nám hlava nezatočí a kým budeme mať pocit, že nás ľudia potrebujú. Máme veľa plánov, ktorými by sme chceli spríjemniť detstvo a rodičovstvo na Slovensku aj v zahraničí.

Po divadle prišiel škriatok Fíha tralala. V čom podľa vás spočíva jeho čaro? Keď ste ho tvorili, na čo ste pri tom mysleli?
Keď som nad postavičkou premýšľala, zdôverila som sa kamarátke, čo mám v pláne a ona mi povedala, že ak ma to hreje pri srdci, mám to určite uskutočniť. To čaro škriatka je podľa mňa v tom, že to stále hreje. Stvárňujem túto postavičkou s veľkou láskou. Predstavujem si, že je stelesnením toho najlepšieho. Myslím, že sa nedá konkrétne povedať, čo na nej deti milujú. Podstatné je, že ju majú rady. Každé iným spôsobom. Som rada, že som detičkám mohla vytvoriť takúto kamarátku, s ktorou môžu tráviť čas.

Prekvapil Vás úspech piesne Bum bác, ktorá za necelých osem rokov na kanáli YouTube nazbierala už neuveriteľných vyše 83 miliónov pozretí?
Keď sme prvé pesničky uvádzali na sociálne siete, brali sme YouTube ako príležitosť zviditeľniť našu tvorbu. Nikdy som nemala očakávania a nebolo to pre mňa ani dôležité. Za tých osem rokov, čo Fíha prináša radosť, sa veľa vecí zmenilo. Teším sa veľkej sledovanosti našich videí.

Ako táto pieseň vznikala? Pamätáte si na momenty z tvorby či z nakrúcania, ktoré boli pre pesničku určujúce?
Pamätám si, keď som počas jazdy v aute vymyslela refrén. Zase to zahrialo pri srdci. Potom som prišla domov a napísala slohy. Pocítila som, že to bude dobré. Ja viem, že niektorým divákom a kritikom všetkého, čo nevytvorili, sa to zdá byť primitívne. Ale ja tvorím pre najmenšie deti a vôbec nie je ľahké klesnúť na ich úroveň minimálnych vedomostí a vytvoriť niečo, čo bude rozvíjať ich jemnú či hrubú motoriku. Rýmy sa hľadajú ťažko, lebo som obmedzená slovnou zásobou. Môj malý poslucháč ešte takmer ničomu nerozumie. Po zhudobnení môjho textu Mirkom Šibíkom som cítila, že sme na dobrej ceste. Natočili sme videoklip a s malou dušičkou sme ho vypustili do sveta. Reakcie ľudí boli viac než príjemné.

Váš kanál na YouTube odoberá vyše 600 tisíc ľudí, máte veľký úspech s detskými piesňami, vydávate filmové DVD, vyrážate na muzikálové turné, prevádzkujete vlastný e-shop s produktami vlastného vydavateľstva. Čakali ste niekedy, že sa z vás môže stať veľmi úspešná žena, umelkyňa a podnikateľka?
Verila som, že raz budem úspešný človek, ktorý sa dokáže postarať sám o seba a o svoju rodinu. Mojou túžbou bolo žiť s umením a v umení. Som kreatívny človek. Popri herectve, ktoré je mojou prioritou, vyrábam bábky, šijem kostýmy, maľujem obrazy či píšem poéziu. Milujem hudbu a všetko, čo s ňou súvisí. Keby bolo najhoršie, zvládla by som robiť aj iné povolanie, ale v tejto oblasti som šťastná a vďaka tomu môžem robiť šťastnými aj druhých. Mojim cieľom bolo a bude tešiť ľudí.

S celou rodinou.

Foto: archív Martiny Jelenovej

Cítite, že sa vaša tvorba posúva v čase? V čom je teraz iná, ako bola na začiatku?
Samozrejme. Máme už iné možnosti. Vďaka lepším kamerám môžeme natáčať klipy s kvalitnejším obrazom. Vďaka zisku z predaja produktov môžeme dať vytvoriť krásne kostýmy a dopriať divákom lepší vizuálny zážitok. Pracujem na sebe aj ja. Chodím na hodiny spevu, športujem, aby som si udržala kondíciu a zvládla odspievať hodinový koncert plný tanca. Do života mi vstúpili skvelí ľudia, ktorí sú výbornými umelcami. Aj vďaka nim úroveň našich vystúpení stúpa. Hoci máme za sebou už dosť veľa, stále mám pocit, že sme na začiatku a že sa máme kam posúvať.

Čo nového chystáte momentálne pre deti, na čo sa môžu tešiť ony aj ich rodičia?
V týchto dňoch uvádzame na trh novú rozprávkovú postavičku. Fíha bude mať nového kamaráta, ktorý sa vola Dino Discotekus. Deti sa môžu tešiť na nový videoklip. Jeho tvorbu sme prispôsobili aktuálnej situácii. Vyzvali sme fanúšikov, aby nám poslali tanečné videá a splníme im sen účinkovať v našom videoklipe. Veľmi sa na výsledok teším, lebo to bude prejav spolupatričnosti a oslava radosti. Teším sa, keď dokončím, čo sme tento rok začali. Odštartovali sme úspešné turné, ktoré sa kvôli pandémií prerušilo. Čakajú na nás vypredané sály na Slovensku aj v Česku, tak už sa neviem dočkať stretnutí s mojimi milovanými fanúšikmi.

Najobľúbenejšia pieseň od Martiny Jelenovej je Bum bác:






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >