Recept na víkend: Netradičné prílohy zo zemiakov, ktoré z vás urobia hviezdu kuchyne

gb, 27. mája 2023 o 04:28

Varené, pečené alebo hranolky. To je asi všetko, na čo sa často zmôžeme, keď chceme k mäsu podávať zemiakovú prílohu. Zo zemiakov však môžete urobiť aj oveľa lepšie prílohy.

Nemecký zemiakový šalát.

Foto: varecha.sk

Portál o varení www.varecha.sk pripravil prehľad desiatich zemiakový receptov, ktoré pozdvihnú túto obyčajnú, a predsa tak milovanú surovinu do vyšších gurmánskych kruhov. Vyskúšate už tento víkend chrumkavý zemiakový koláč s cibuľou a rozmarínom, pečené zemiaky v šupke Jacket potato, Wiliamsovky zo zemiakov, šalát z pečených zemiakov, baklažánu a papriky s mozzarellou, chrenové zemiaky či bylinkové gratinované zemiaky?

Nemecký zemiakový šalát

Suroviny
5 ks zemiakov
1 naberačka zeleninového vývaru
1 ks bielej cibule
2 ks nakladané uhorky
1 PL horčice
1 PL olivového oleja
1 PL bieleho vínneho octu
čerstvá petržlenová vňať
mleté čierne korenie
soľ

Postup podľa autora receptu
1. Zemiaky v šupke umy, potom ich vlož do hrnca s osolenou vodou a priveď k varu. Stíš teplotu sporáku a var cca 20 minút - záleží od veľkosti zemiakov. Urob štandardný test pichnutím noža, či sú už uvarené. Ak áno, tak ich sceď a nechaj trošku vychladnúť - nie však úplne, budú sa ti tak lepšie šúpať. Ošúpané krumple nakrájaj na rovnako veľké kolieska a vlož ich do hlbokej nádoby, v ktorej sa čochvíľa zmiešajú s ostatnými prísadami.

2. Urob si zálievku skombinovaním vývaru, nadrobno nasekanej cibule, nadrobno nakrájaných uhoriek, horčice, oleja a octu. Dolaď soľou a korením, prípadne reguluj kyslosť pridaním octu. Všetko zmiešaj dokopy a zalej touto zmesou zemiaky - tie krásne zálievku nasajú. Nasekaj čerstvú vňať a prihoď ju do misy. Znovu všetko dôkladne premiešaj.

3. Šalát sa dá jesť okamžite, ešte teplý, alebo vychladený a odstáty - to je už na tebe. Odporúčam podávať spolu s čerstvými praclíkmi a k pivu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >