„Preboha, ty ešte kojíš?“ „Áno, prečo? Prosíš si?“ 15 tipov Kristíny Tormovej a ďalších žien na vtipné odpovede

Patricia Poprocká, 24. apríla 2021 o 04:35

Zneisťovanie namiesto podpory, s takýmto postojom okolia sa stretáva veľa žien, ktoré dojčia, najmä staršie deti. Pochybné poznámky či otázky nie sú veľmi príjemné, kým silnejšie povahy si z toho nič nerobia, krehkejšie sa cítia neraz dotknuté a dojčenie zatajujú alebo sa ho rovno snažia ukončiť. Ako vhodne zareagovať?

Na výber hneď niekoľko odpovedí ponúka na sociálnej sieti trojnásobná mama, herečka a spisovateľka Kristína Tormová. Netají sa tým, že musela odolávať množstvu „dobre mienených rád“ – nielen o dojčení, ale aj o tom, ako netreba brať dieťa na ruky, ako ho nechať vyplakať, lebo sa snaží manipulovať a podobne.

Mama 8-ročných dvojičiek a 19-mesačného syna však dala viac na svoju intuíciu a to isté radí dnes aj ostatným mamičkám. A čo odkazuje, ako odpovedať na otázku „Preboha, Kristína, dokedy chceš kojiť?“?

Na výber dáva z nasledujúcich možností:
Dnes určite do rána, milá moja... Do rána... Áno, áno nonstop...

Ježišikriste, fakt, prepánajána, fuj, veď ja ešte kojím, jejdanenky!

A teba čím kojili, že sa také pýtaš?

Na stužkovej dám posledný cuc ako aperitív a pocukrujem si predtým slávnostne bradavku.

Bez slov zdvihnutým prostredníkom

Dokiaľ to bude láskopotrebné.


Ak máte pocit, že odpovede nie sú celkom v súlade s vaším nastavením, sú tu ďalšie alternatívy, ktoré pridali na instagramovom profile Kristíny Tormovej diskutérky:
„My to tak máme.“

„Nezáviď, mal si cucať dokým si mohol.“

„A ty dokedy sa budeš pýtať sprosté otázky?“


„Moja variácia na odpoveď bola veľavravné ticho,“ odkázala Lucia.

„Keď sa mňa niekto opýta, že kojíš ešte?, odpoviem: Heeeej, prečo, prosíš si?“

„A vieš, koľko ušetrím, keď bude do maturity len dojčený?!“

„Prečo práve toto potrebuješ vedieť?“

„Ako vieš?“

„Dokedy? No predsa do uspokojenia...“


Tatiana ponúka iný uhol pohľadu – nepýtať sa žien, ale detí samotných: „Opýtali ste sa vašich detí, že dokedy chcú byť ešte kojené? Ja áno a krpec mi stále ukazuje 5 rokov (smiech). Teraz má 4, tak som zvedavá,“ napísala.

Že dojčiace matky to naozaj nemajú jednoduché, svedčí aj ďalší príspevok v diskusii ku Kristíninmu statusu: „Preboha! A to ešte nemáš skazené to mlieko? – Toto som si naposledy vypočula ja, keď som povedala, že ešte kojím. Syn má rok a trištvrte,“ napísala Lucia.

„Môj bude mať rok a už počúvam, nech ho odstavím, to je nechutné, veď už si pýta sám, daj mu krabicové už,“ delí sa o skúsenosť Andy.

Nuž, „logika“ je naozaj v tomto prípade hore nohami, výstižne to komentovala ďalšia z diskutujúcich, Nikol. „Už sú umelé mlieka aj pre dôchodcov, tehotné, dojčiace, teenagerov, ale kojenie sa po pol roku dieťaťa odsudzuje...“

„Najlepšie je, že na začiatku je veľmi dobre mienená rada: Len dojči, NAJDLHŠIE ako sa dá. Tak si to teda človek vezme k srdcu a zistí, že to najdlhšie, nemá byť zas až príliš dlho...,“ potvrdzuje ďalšia.

Aké sú vaše skúsenosti? Napíšte nám do komentárov pod článkom, prípadne na emailovú adresu redakcia@ahojmama.sk. Tešíme sa na vaše príspevky!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >