Poďte s deťmi do divadla, košickí bábkari predvedú hru o pomoci druhým, Slniečko a snežní ľudkovia

TASR, 24. januára 2019 o 10:20

Prvou premiérou Bábkového divadla v Košiciach v tomto roku bude inscenácia Slniečko a snežní ľudkovia. Hra je o tom, ako pomáhať druhým aj za cenu vlastného nepohodlia.

Predstavenie o snežných ľudkoch bude mať premiéru v piatok.

Foto: TASR

Hlavnými hrdinami zimnej rozprávky sú snežní ľudkovia - snehuliaci, ktorí sa boja slnečných lúčov. Snehuliaci spoznajú lesné zvieratká, ktoré sa naopak nevedia dočkať jari, slnka a tepla.

Hra má premiéru v piatok o siedmej večer a ukazuje deťom myšlienky dobra, obety a pomoci druhému aj za cenu toho, že sa pomáhajúci necíti komfortne.

Ako spresnil riaditeľ divadla Pavol Hrehorčák, ide o medzinárodnú spoluprácu a zároveň prvú premiéru pri príležitosti 60. výročia založenia divadla. Zdôraznil, že aj inscenácia pre najmenšieho diváka má byť založená na profesionalizme, či už v inscenačnom tíme, alebo v hereckej zložke.

„Hranie pre najmenšieho diváka založené na profesionalizme je tou jedinou správnou cestou, lebo formujeme vkus malého človiečika. Ak tento vkus na začiatku nejakým spôsobom - možno ľahostajnosťou v prístupe - podceníme a nevenujeme mu dostatočnú pozornosť, neskôr sa nám to môže vypomstiť," vysvetlil s tým, že ak deti vyrastú, môžu na divadlo zanevrieť.

Dielo Aleksandra Veselova upravil bieloruský režisér Oleg Žiugžda, pre ktorého je to tretia spolupráca s košickým bábkovým divadlom. Uvedená hra sa podľa neho často hrávala v bývalom Sovietskom zväze, a hoci je určená pre deti od troch rokov, je zrozumiteľná aj pre tie mladšie.

Režisérov tím tvorí ukrajinská scénografka a režisérka, ktorá je zároveň umeleckou šéfkou Kyjevského mestského akademického bábkového divadla, Vira Zadorozhnia. V bábkovej hre sa predstavia členovia umeleckého súboru Viktória Sedláková, Jana Štafurová a Andrej Sisák.

„Pre nás spolupráca nebola až tak náročná, lebo v poľštine sme režisérovi dosť rozumeli. Občas sa stalo, že jeden úplne nerozumel, tak sme si všetci dopomáhali a vysvetlili to," zhodnotila Jana Štafurová.

Myšlienka pomoci druhým je podľa nej podaná spôsobom, ktorý pochopí aj najmenší divák. „Zároveň je to aj scénograficky farebné, pekné a milé," uviedla. Hra má tiež poučiť deti o zákonoch prírody a jej silnom vplyve na všetko živé okolo nás.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >