Rozmyslite si to ešte! Ženy, ktoré chcú ísť na potrat, dostanú od gynekológa brožúru varujúcu pred interupciou

SITA, gb, 2. apríla 2019 o 06:00

Brožúra Skôr, ako sa rozhodnete... je určená pre gynekológov, aby ju odovzdali žiadateľkám o umelý potrat. Obsahuje informácie o neželaných zdravotných i psychických dopadoch interupcie, aj o iných možnostiach riešenia neľahkej životnej situácie.

Gynekológovia môžu ženám rozdávať brožúru o rizikách potratov.

Foto: Shutterstock.com

Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, ktorý brožúru vydal v spolupráci s Alianciou za život, upozorňuje, že podľa platnej legislatívy majú byť žiadateľky o potrat informované o rizikách umelého potratu, o jeho priebehu, o vývoji dieťaťa, ako aj o iných možnostiach riešenia neželaného tehotenstva.

„Oficiálne poučenie je nedostatočné, málo zrozumiteľné a neinformuje o všetkých rizikách potratu. Lekári často ani neodovzdajú matkám zoznam organizácií, ktoré im vedia poskytnúť pomoc. Brožúrka Skôr, ako sa rozhodnete... pomáha tieto nedostatky odstrániť,“ povedal Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku. Dodal, že je to ponuka pre lekárov, ktorí nemajú vždy priestor podrobne informovať o všetkých detailoch. Brožúrku dajú pacientke domov, aby si ju v pokoji preštudovala.

Na príprave brožúry sa podieľala aj lekárka a profesorka sociálnej práce Eva Grey, podľa ktorej „je lepšie, keď žena získa informácie z odborne pripravenej publikácie, ako by si ich mala zháňať na internete, kde informácie nemusia byť dostatočne kvalitné“. Autormi textov v brožúrke sú aj psychologička Petra Badániová, gynekologička Magdaléna Gerová a právnik Patrik Daniška.

Publikácia sa v týchto dňoch dostáva do praxe, záujem o ňu podľa Danišku prejavili už viaceré nemocnice a zdravotnícke zariadenia. Obsah publikácie je dostupný aj na stránke: https://www.hfi.sk/images/skor_ako_sa_rozhodnete.pdf.

Podľa údajov Štatistického úradu SR má potratovosť klesajúci trend, v prípade umelých potratov ich počet za 25 rokov klesol na štvrtinu. V roku 2017 bolo Národnému centru zdravotníckych informácií nahlásených celkovo 15 929 umelých aj samovoľných potratov. V tomto počte je 14 521 potratov u žien s trvalým bydliskom v SR a 1 408 potratov u žien bez trvalého bydliska. Z celkového počtu potratov tvorili umelé prerušenia tehotenstva 47,1 %. Nasledovali spontánne potraty (34,2 %), ostatné potraty (16,2 %) a 2,5 % bolo mimomaternicových tehotenstiev.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarTulenik 2. apríla 2019 o 16:47

    Bolo by neskutočne fajn, keby tieto náboženské nátlakovky nemali možnosť pokúšať sa dodrbávať psychiku žien svojimi žvástami.
    Veriace sú už aj bez nich vypatlané a neveriace to okrem iného uráža.
    Skúsim na to nájsť § a kvalitne im to osladiť.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >