Päťročná Lina z Peru sa pred 80 rokmi stala najmladšou matkou na svete

ČTK, gb, 14. mája 2019 o 05:50

Presne osemdesiat rokov dnes uplynulo od narodenia potomka Peruánky Liny Medinaovej, ktorá mala vtedy iba päť rokov, sedem mesiacov a 21 dní. Stala sa tak najmladšou matkou na svete.

Lina Medinaová sa narodila v roku 1933 do početnej chudobnej rodiny zo zapadnutej dedinky v peruánskych Andách. Rodičia ju v apríli 1939 priviedli k lekárovi s podozrením na veľký brušný nádor po tom, čo zlyhali rady šamanov. O mesiac neskôr sa jej v nemocnici v hlavnom meste Peru Lime narodil cisárskym rezom syn Gerardo, ktorého dievča pomenovalo po lekárovi Gerardovi Lozadovi. Ten po niekoľkých vyšetreniach potvrdil, že nešťastné dievčatko naozaj čaká dieťa. Nasvedčovali tomu vyvinuté pohlavné orgány, prsia pripravené na dojčenie i rozšírená panva. Lina tiež už viac ako sedem mesiacov nemenštruovala, prvú menštruáciu dostala ako osemmesačná.

Lina so svojím dieťaťom.

Foto: www.reflex.cz

Lekári pristúpili k cisárskemu rezu, pretože prirodzený pôrod by pre dievčatko mohol byť veľmi nebezpečný. Pri operácii vzali Line vzorku z vaječníku, vyšetrenie potvrdilo, že to bol vaječník dospelej ženy. Doktori však nezistili, prečo bola Lina predčasne pohlavne vyspelá. Nikdy sa nezistilo ani to, kto je otcom dieťaťa. Pre podozrenie z incestu sa vo väzení dočasne ocitol jej otec, ale neskôr bol kvôli nedostatku dôkazov prepustený.

Malý Gerardo až v desiatich rokoch zistil, že dievča, ktoré s ním vyrastalo a ktoré považoval za svoju sestru, je v skutočnosti jeho mamou. Zomrel ako štyridsaťročný na ochorenie kostnej drene, leukémiu. Sama Lina, ktorá stále žije a odmieta o svojom tehotenstve hovoriť, sa v roku 1966 vydala a o šesť rokov neskôr, 33 rokov po svojom prvom synovi, porodila ďalšieho.

Lina Medinaová krátko pred pôrodom.

Foto: www.idnes.cz

Lina nie je jediná, kto porodil dieťa v nízkom veku. V júni 1932 porodilo šesťročné dievča z indického mesta Dillí dievča. Do nemocnice ju prijali podobne ako Medinaovú s podozrením na brušný nádor. V auguste 1934 porodila mŕtve dieťa šesťročná Jelizaveta Gryščenková z bývalého Sovietského zväzu. Otcom bol jej dedko, rodina sa po škandále odsťahovala preč. Štatistiky evidujú deväť dievčat, ktoré porodil vo veku 8 rokov a 27 dievčat, ktorým sa ich potomok narodil v deviatich rokoch. Naopak, najmladším otcom sa v roku 2012 stal dvanásťročný chlapec z Nového Zélandu, jeho totožnosť nebola zverejnená, matka jeho dieťaťa mala v tom čase 36 rokov. V roku 2015 sa v jedenástich rokoch stal otcom i chlapec Alberto z Mexika, matkou jeho dieťaťa bolo šestnásťročné dievča.




Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFunthomas 14. mája 2019 o 15:30

    A že by ste napísali že sa jednalo o sexuálne zneužívanie detí...nič? Ešte tu začnite oslavovať pedofíliu.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >